Willemstad

Mauritshuis is 400 jaar: feestjaar begint met gratis taart, muziek en speurtocht

Foto: G. Lanting (Wikimedia Commons)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Mauritshuis in Willemstad bestaat 400 jaar en gaat dat de komende maanden uitgebreid vieren. Het feestjaar begint met een verjaardagsfeest waar iedereen taart kan komen eten. Uiteraard met een kop koffie of thee er bij en sfeervolle live muziek op de achtergrond. De aftrap van het jubileumjaar is op zondag 4 juni van 12.00 uur tot 14.00 uur.

De afgelopen 400 jaar heeft het Mauritshuis veel verschillende functies gehad. Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje, heeft het in 1623 laten bouwen als zijn jachtslot en buitenverblijf. Toen heette het gebouw nog Princehof. Sindsdien is het onder andere gebruikt als woonhuis, militair ziekenhuis, Rijkspostduivenstation en stadhuis. Tegenwoordig is het Mauritshuis onder andere een informatiecentrum over de Zuiderwaterlinie en de Stelling van Willemstad.

“Het Mauritshuis is echt jarig”

Het komende feestjaar zijn er verschillende activiteiten om het 400-jarig bestaan van het Mauritshuis te vieren. De aftrap is op zondag 4 juni met een verjaardagsfeestje. Het Mauritshuis is dan open voor een informeel bezoek aan de jarige. Natuurlijk is er koffie, thee en taart. “Het Mauritshuis is echt jarig. Wethouder Dingemans snijdt om 12.30 uur de taart aan,” laat de gemeente Moerdijk weten.

Daarna is het tot een uur of twee feest. “Voor de kinderen zijn er spelletjes en een speurtocht en voor de liefhebbers een lezing van schrijfster Thera Coppens over het leven van Prins Maurits. Het feestje wordt opgeluisterd door muziek van Duo Mais.” Coppens laat je kennis maken met het werk en het privéleven van de prins. Een man die buitenechtelijke kinderen had bij meerdere minnaressen. En die vele riskante veldtochten hield, maar toch gewoon in zijn eigen bed is gestorven.

Kaarten kopen voor lezing over Prins Maurits

Je kunt het verjaardagsfeestje in het Mauritshuis gratis bezoeken. Maar de lezing kost 7,50 euro per persoon. Kaarten kun je vooraf kopen bij boekhandel Het Rozemarijntje en Heemkundekring De Willemstad. Of op zondag 4 juni bij het Mauritshuis zelf. Er is een beperkt aantal kaarten en op is op. Het verjaardagsfeest van het Mauritshuis is van 12.00 uur tot 14.00 uur. Het oude jachtslot ligt aan de Hofstraat 1 in Willemstad.

Lees ook: 400 jaar oud kasteel komt weer tot leven in Wouw: project van 1,3 miljoen Lees ook: Bijna 400 jaar oude gevelsteen na restauratie weer te zien op Bergse kapel