Bergen op Zoom

Medaillewinnaar Sylvana van Hees benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Rolstoelbasketballer Sylvana van Hees en burgemeester Frank Petter (Foto: gemeente Bergen op Zoom)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rolstoelbasketballer Sylvana van Hees uit Halsteren heeft gisteren een koninklijke onderscheiding gekregen. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Sylvana van Hees kreeg het lintje voor haar bijzonder sportprestaties. Met als hoogtepunt de medaille die ze vorige
maand won, samen met haar rolstoelbasketbalteam. Het team won op vier september namelijk goud tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo. Het was de eerste keer dat de Nederlandse vrouwen goud pakten bij de Paralympische Spelen.

De rolstoelbasketballers versloegen eerst Japan in de kwartfinales en Duitsland in de halve finale. Uiteindelijk bleken de Nederlanders in de finale ook te sterk voor China. En die overwinning leverde hen dus niet alleen Olympisch goud op, maar ook een lintje. Burgemeester Frank Petter en sportwethouder Barry Jacobs hadden haar donderdag uitgenodigd in het oude stadhuis van Bergen op Zoom om het lintje uit te reiken.

De trainer en coach hadden hun onderscheiding een paar weken geleden al gehad. Toen was er een lintjesuitreiking namens de regering op het strand van Scheveningen. Maar de teamleden krijgen hun koninklijke onderscheiding allemaal persoonlijk, van hun eigen burgemeesters. Van Hees woont in Halsteren en speelt rolstoelbasketbal in Rotterdam bij Arrows ’81. En ze komt als international natuurlijk ook uit voor het Nederlandse team.