Roosendaal

Meer aandacht voor jongerenwerk: ‘Jongerenwerker zijn is geen makkelijke baan’

Emma Janvier Emma Janvier

Het is een gezellige woensdagavond bij het jongerencentrum van WijZijn in Roosendaal. De tafel staat vol met verf- en tekenspulletjes en zo’n tien jongeren zijn druk in de weer met hun kunstwerken. Op het eerste gezicht relaxed, maar de jongerenwerkers zijn druk aan het werk.

“Jongerenwerker zijn houdt in dat je er voor jongeren bent in hun vrijetijdsbesteding. Dat kan op heel veel plekken zijn: op school, op straat of in een van onze jongerencentra”, vertelt Demi van Run. Zij werkt al drie jaar als jongerenwerker in Roosendaal. Met nog zeven andere collega’s is ze de hele week druk in de weer met het ondersteunen van jongeren tussen de 8 en 24 jaar. “Elke schooldag is het jongerencentrum open van 15.00 tot 17.00 uur. Daarnaast doen we ook echt veel activiteiten. Dat gaat van voetbaltoernooien naar meidenavonden met cupcakes bakken.”

Alles wat je in groepsverband doet draagt bij aan je ontwikkeling.

Demi vindt het belangrijk dat er genoeg aandacht is voor de jonge generatie. “Alles wat je in groepsverband doet draagt bij aan je ontwikkeling en aan jezelf leren kennen”, legt ze uit. “Ik vind het heel mooi dat ik jongeren kan helpen door iets toe te kunnen voegen wat ze misschien gemist hebben op een dag of vragen te beantwoorden die ze dwars zitten.”

Hulp bij problemen

Ook aanwezig op de knutselavond is de 18-jarige Lauren. Zij komt al sinds dat ze 14 jaar is naar de activiteiten van Jongerenwerk. “Ik denk omdat tijdens de corona niemand buiten kwam, de sociale ontwikkelingen ook achteruit gingen. De jongerenwerkers helpen ons om die weer op te bouwen.” Het jongerencentrum biedt haar een plek om alle verplichtingen van het dagelijkse leven los te kunnen laten en met vrienden leuke dingen te kunnen doen. “Alles wat ik niet met mijn ouders kan bespreken kan ik hier op tafel leggen en dan helpen ze me daarmee.”

We staan echt voor jongeren sterker maken in hun eigen leefomgeving.

Judith van Gastel is coördinator van team Jongerenwerk Roosendaal en is apetrots op haar team. “Jongerenwerker zijn is geen makkelijke baan. Ze moeten een goed beeld hebben van wie ze zijn en waar ze voor staan om iemand te kunnen helpen.”

Volgens Van Gastel zijn de mensen in haar team met veel meer bezig dan alleen de jeugd entertainen. Een groot deel van hun baan bestaat bijvoorbeeld uit samenwerkingen met scholen en aansluiten bij overleggen. Die kunnen gaan over overlast op straat, maar ook over dingen als talentontwikkeling. “We staan echt voor jongeren sterker maken in hun eigen leefomgeving.”

Toekomstplannen

Afgelopen tijd is Jongerenwerk druk bezig geweest om zichzelf meer zichtbaar te maken in Roosendaal. “Ik heb wel het gevoel dat we onszelf goed op de kaart hebben gezet”, zegt Demi. “We merken ook dat de jongeren elkaar aansteken en vrienden meenemen naar de activiteiten.” Van Gastel vult aan: “Komende tijd gaan we nog veel meer bezig zijn met laten zien dat we echt met de jongeren vooruit gaan.”