Roosendaal

Meer geweld, diefstal, inbraken en vernielingen in Bergen op Zoom en Roosendaal

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er vindt in de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal meer geweld, diefstal, inbraak en vernielingen plaats, dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

Deze vormen van criminaliteit worden ook wel traditionele criminaliteit genoemd. In Nederland zijn er gemiddeld 29 van deze soort misdrijven per duizend inwoners. Dat ligt in Bergen op Zoom en Roosendaal dus hoger. In Bergen op Zoom ligt dat aantal op 34 misdrijven per duizend inwoners, en in Roosendaal zelfs op 40 per duizend inwoners.

Beide gemeenten scoren met dit gemiddelde dus hoog. Zeker als je het vergelijkt met andere middelgrote gemeenten als Hoeksche Waard (10) en Etten-Leur (23). Het kaartje met de cijfers van alle gemeentes in Nederland vind je hier. Maar wat betekenen de scores van Roosendaal en Bergen op Zoom? In Roosendaal zijn er in 2023 zo’n 3080 traditionele misdrijven gepleegd en geregistreerd. In Bergen op Zoom gaat het om ongeveer 2340 misdrijven.

Bergen op Zoom en Roosendaal kleuren donker op het kaartje van het CBS.

Ook is er in de gemeenten met meer dan 70-duizend inwoners gevraagd of zij zich wel eens onveilig voelen. Roosendaal scoort hierin wederom hoog, namelijk met 28,2 procent. Dat is vergelijkbaar met Rotterdam (28,2 procent) en Heerlen (29 procent). Deze drie gemeentes scoren hierin het hoogste (of dus het slechtste) van alle 70-duizend+ gemeenten.

Het landelijk gemiddelde van onveilig voelen is 19 procent. Het percentage van Roosendaal ligt ook een stuk hoger dan het gemiddelde van de provincie Noord-Brabant, dat is namelijk 14,6 procent.