Meer Roosendaalse slachtoffers toeslagenaffaire dan aanvankelijk gedacht

Foto: Shutterstock
De gemeente heeft er een flinke kluif aan. Maar het ergste is volgens wethouder Klaar Koenraad, dat een aantal mensen diep in de ellende zitten. “Er is veel leed, veel stress”, zegt ze. “Sommige mensen zijn hun huis kwijt. Het is frustrerend dat wij niet iedereen kunnen helpen zoals we dat graag zouden willen.”
De toeslagenaffaire heeft niet alleen heel veel leed veroorzaakt bij de slachtoffers. Het levert ook flink wat hoofdpijndossiers op bij de instanties die het op moeten lossen. En dat is sinds kort ook de gemeente. Want eind 2021 heeft het Rijk de gemeente gevraagd een loketfunctie in te richten om de mensen te ondersteunen die slachtoffer zijn in deze omstreden affaire. Op dat moment had de gemeente nog geen gegevens van de slachtoffers. “Het enige wat we op dat moment wisten was dat het om ongeveer 50 mensen zou gaan”, legt Koenraad uit.
Slachtoffers kunnen zich nog steeds melden
Uiteindelijk hebben zich, tot nu toe, 214 mensen gemeld. Daarbij hebben veel mensen complexe problemen. “Ze zijn hun huis kwijt en hebben veel stress. Echt een hele verdrietige situatie”, vindt de wethouder. Dat aantal kan nog verder oplopen want mensen kunnen zich nog tot en met eind 2023 aanmelden. Wethouder Koenraad roept mensen op om dat ook te doen. “Denk je dat jij ook slachtoffer bent van de toeslagenaffaire? Meldt dit dan bij de gemeente.
Iedereen die denkt slachtoffer te zijn van de toeslagenaffaire kan zich tot en met eind 2023 melden bij de eigen gemeente.
Specialisten nodig
“In eerste instantie dachten we deze mensen te kunnen helpen met laagdrempelige inwonersondersteuning. Maar daar kwamen we al snel van terug. Daarvoor zijn deze problemen veel te groot.” Inmiddels is de wethouder van mening dat er twee of drie specialisten moeten worden aangetrokken. “We hebben experts nodig die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen die dergelijke problemen hebben.”
Valse hoop
De belastingdienst maakt het er voor de gemeente én voor de slachtoffers niet leuker en ook niet makkelijker op. Koenraad: “De belastingdienst zegt gewoon tegen mensen ‘u bent uit uw huis gezet dus u krijgt van de gemeente een nieuw huis’. Maar dat is gewoon niet waar.” Koenraad vindt dat zowel de belastingdienst als het Rijk de slachtoffers op deze manier valse hoop geeft. “Die mensen zijn in eerste instantie blij dat ze nu eindelijk worden geholpen en dan moeten wij hen teleurstellen. En dat terwijl ze al zoveel ellende hebben meegemaakt.”
Afschuwelijke situatie
De wethouder hoopt de mogelijkheden en middelen te krijgen waarmee ze de slachtoffers professionele hulp en begeleiding kan bieden. “Deze situatie is voor onze medewerkers niet leuk en voor de slachtoffers is het afschuwelijk.”
Lees ook: Roosendaal gaat publieke schulden van toeslagenaffairegedupeerden kwijtschelden