Roosendaal

Melvin heeft 5.000 voetbalshirts: ‘Je kunt wel zeggen dat het uit de hand gelopen is’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Het begon met een voetbalshirtje kopen tijdens zijn vakantie, en nu heeft hij duizenden sportshirts. Melvin van Mourik (41) uit Wouw heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Vijf jaar geleden startte hij met een webshop en sinds kort runt hij de winkel ‘WeLoveFootballShirts’ in winkelcentrum de Passage in Roosendaal.

In het begin struint Melvin verkoopwebsite Marktplaats af om voetbalshirts op de kop te tikken. Nu heeft hij connecties in binnen- en buitenland. En sinds een aantal weken heeft hij ook een eigen winkel. “Het is puur op mijn pad gekomen”, legt hij uit.

Na verschillende banen te hebben gehad als sportdocent en in de commerciële sector opent de coronapandemie deuren voor Melvin. “Door corona heb ik de kans gehad om mijn passie om te zetten in werk. Hier heb ik dan ook mooi gebruik van gemaakt.”

Wie de winkel binnenloopt ziet een kleurenpalet aan shirts. “Ik word in de ochtend wakker, ga naar mijn werk en ik loop de snoepwinkel binnen”, lacht hij. Zijn plezier haalt hij uit gesprekken met klanten. “Er komen jongetjes van vijf die graag hun eerste voetbalshirtje willen, maar ook ouderen van 75 die een shirt van vroeger herkennen.” Naast voetbalshirts heeft Melvin ook andere sportshirts zoals NBA basketbalshirts en wielrenshirts.

De ene dag stuur ik een shirt op naar Maleisië en de andere dag naar Nieuw-Zeeland.

De klanten komen overal vandaan. Zo komen er mensen uit Limburg, Arnhem en Brussel speciaal naar Roosendaal om een shirt te kopen. “Als iemand honderd euro te besteden heeft kan die persoon hier weggaan met twee shirtjes en een jasje.”

Melvin verkoopt nog steeds zijn shirts online en verzend bijna iedere dag naar het buitenland. “De ene dag stuur ik een shirt op naar Maleisië en de andere dag naar Nieuw-Zeeland.”

Ik denk dat je voor zo’n duizend of twaalfhonderd wel een goede kans maakt.

Verzin een shirt van een club of land en Melvin heeft het in zijn winkel hangen. Veel van deze shirts zijn collectorsitems. Voor Melvin speelt de leeftijd van het shirt een grote rol: hoe ouder hoe mooier hij ze vindt. Daarnaast is het stukje herkenning voor hem belangrijk. In de winkel hangen ook gedragen shirtjes met een handtekening erop van profvoetballers. Ook deze shirts zijn te koop.

Een shirt die in het oog springt is een ingelijst wedstrijdshirt van FC Barcelona, gedragen door Frenkie de Jong. “Ik ben wel trots dat ik dit shirt heb, want ik denk dat hij wel een van de betere voetballers van Nederland is.” Ook dit shirt is te koop, maar gaat niet voor elke prijs weg. “Ik denk dat je voor zo’n duizend- of twaalfhonderd euro wel een goede kans maakt.”

Het mooiste shirt wat ik ooit in handen gehad heb is het EK-shirt uit 1988 van Ruud Gullit.

Melvin heeft shirts van onder andere Lionel Messi, Johan Cruijff en Cristiano Ronaldo in handen gehad. Het mooiste shirt wat Melvin in bezit heeft? Dat vindt hij moeilijk om te zeggen. “Het mooiste shirt wat ik ooit in handen gehad heb is het EK-shirt uit 1988 van Ruud Gullit”, echter heeft hij deze verkocht. Na even nadenken gaat Melvin dan toch voor een Feyenoord-shirt wat ingelijst in zijn winkel hangt. “Ik ben zelf Feyenoorder. Deze shirts zijn voor mij de toppers.”