Bergen op Zoom

Menvereniging Wouwse Aanspanning vreest voortbestaan door ledentekort

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Menvereniging Wouwse Aanspanning zit met de handen in het haar. De club bestaat volgend jaar namelijk 30 jaar, maar weet niet of het dat jubileum nog gaat redden. De reden: er is een gigantisch tekort aan leden. “Er heerst wel angst of we het jubileum gaan redden.”

Al 29 jaar organiseert Wouwse Aanspanning menritten en -wedstrijden. “Maar of we ons 30-jarig jubileum gaan halen is nog maar de vraag”, zucht bestuurslid Miranda Franken. Waar bij menritten van andere verenigingen vaak wel 20 tot 25 menners meedoen, komt het bij de Wouwse Aanspanning vaak niet verder dan een stuk of acht deelnemers. “Onze leden zijn verouderd, daardoor doen ze steeds minder vaak mee.”

De Wouwse Aanspanning organiseert iedere maand een rondrit. “Dat betekent dat we op verschillende plekken in West-Brabant verzamelen, en vanuit daar gezamenlijk een rit rijden.” Nu is dat nog op zondagen, maar de club wil dat veranderen naar zaterdagen. “Dan hebben mensen toch vaker tijd.”

Vergrijzing

Het aantal leden loopt al een poosje terug. “Nou ja, we hebben nog wel tussen de 30 tot 35 leden, maar ze rijden gewoon niet meer mee”, vervolgt Miranda. Er is namelijk nogal wat vergrijzing binnen de vereniging. “En dat is zonde, want dit is ook hartstikke leuk voor jongere mensen.”

Als voorbeeld noemt Miranda haar kleinkind. “Negen jaar en ze ment al mee met ons tweespan. Zo zie je maar dat iedereen, al moet het soms wel onder begeleiding natuurlijk, met ons mee kan.” Miranda hoopt dat er nieuwe, jonge menners zijn die zich aan willen sluiten bij de club. “En oudere menners zijn natuurlijk ook gewoon welkom hè!”

Leerzaam

Het rittenseizoen duurt van april tot november. Dat betekent dat het om zo’n negen ritten per jaar gaat. “Het gezellige aan deze ritten is de aanspraak. Je gaat in gesprek over de paarden en over het mennen. Hierdoor kan je veel van elkaar leren. En het is gewoon gezellig natuurlijk.”

Wie zich aan wil melden voor de Wouwse Aanspanning, of wat meer informatie wil, kan dit doen door te mailen naar [email protected]. Wie het leuk vindt om 13 augustus mee te doen aan de wedstrijddag kan zich opgeven door te mailen of via Facebook.