Bergen op Zoom

Met de Verborgen Vesting heeft Bergen op Zoom er een monument bij: ‘Zeker de moeite waard’

Anouk Houweling Anouk Houweling

De Verborgen Vesting in Bergen op Zoom is woensdag officieel geopend. De Verborgen Vesting – gelegen onder de Hof van Asselbergs – is het ondergrondse deel van de oude vesting van Bergen op Zoom. Het is al twee jaar open voor publiek, maar vanwege corona was de officiële opening uitgesteld.

Wethouder Patrick van der Velden is blij dat de Verborgen Vesting nu officieel geopend is. “Het vestingverleden koesteren we”, aldus Van der Velden. In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk om de opening eerder te laten plaatsvinden. “We wilden er graag een feestje van maken en dat was niet handig tijdens corona”, zegt Tom van Eekelen, vrijwilliger erfgoed Bergen op Zoom.

Project

Het ondergrondse deel van de vesting ligt onder de Hof van Asselbergs. “Tijdens de plannen voor de nieuwbouw kwamen we erachter dat er een groot deel van de vesting ondergronds aanwezig was”, vertelt Van Eekelen. Samen met woningcorporatie Stadlander en bouwbedrijf NBU is afgesproken dat er een kelder om de vesting heen werd gebouwd. “Die kelder noemen wij nu de Verborgen Vesting.” Met dit project wordt de stedelijke ontwikkeling ook een beetje verbonden met de rijke cultuurhistorie van de stad. Van der Velden: “Dat mogen we nu aan de mensen laten zien.”

Investering

Het project was een investering van de gemeente Bergen op Zoom en de provincie. Bij elkaar heeft het ongeveer 380 duizend euro gekost. Met de acht euro entree denken ze dat bedrag over ongeveer zes jaar terugverdiend te hebben.

Ondergronds

Om de Verborgen Vesting te bekijken moet je met een steile trap naar beneden waarmee je een donkere ruimte binnenloopt. Na een klein moment gaan dan de lichten aan. “Dan zie je een aantal gangen, bogen en muren die rond 1700 gebouwd zijn door Menno van Coehoorn”, legt Van Eekelen uit. Op twee grote schermen wordt vervolgens het historische verhaal van de Verborgen Vesting verteld.

Om de Verborgen Vesting te bezoeken moet je van tevoren aanmelden. Dat kan op de site www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl en scherminckel.nl. Van Eekelen: “Het is zeker de moeite waard”.

Lees ook: Verborgen Vesting niet langer verborgen: 8 augustus gaat museum open