Hoogerheide

Met dit boek brengt Marius Weber zijn laatste ode aan de regio

Sita Kengen Sita Kengen

De afgelopen vijftig jaar heeft Marius Weber tal van foto’s en gedichten gemaakt in en rondom zijn woonplaats Hoogerheide. Na het overlijden van zijn vrouw besloot Weber zijn mooiste werken te bundelen in een boek dat hij opdraagt aan haar. Het project kwam in een stroomversnelling toen hij ongeneselijk ziek bleek te zijn.

“Ik ben al vijftig jaar lang bezig met dit boek”, vertelt Marius Weber, terwijl hij aan de keukentafel zit met een proefdruk van het boek in zijn handen. “Het is een verzameling van waar ik al die jaren mee bezig ben geweest.” Zijn grootste passies zijn het maken van foto’s en het schrijven van gedichten en teksten. De afgelopen tijd heeft hij al zijn werken uitgezocht en gebundeld in het boek. “Alles is ingedeeld in hoofdstukken. Het is eigenlijk het laatste wat ik aan de mensen wil geven.” Dat hij dit zegt, heeft alles te maken met zijn huidige precaire toestand.

Voor mijn allerliefste meisje

Vorig jaar mei is bij Weber geconstateerd dat hij slokdarmkanker heeft, dat is uitgezaaid naar zijn lever en botten. “Ik heb daarvoor therapie gehad. Tot ik pas geleden hoorde dat ik uitbehandeld ben”, zegt hij hierover. “De grootste ramp is dat mijn vrouw een paar maanden terug is overleden. Daarmee ben ik mijn hele steun en toeverlaat verloren.”

“Op haar sterfbed heb ik haar beloofd, dat ik dit boek uit ging brengen.” Weber draagt zijn boek dan ook op aan zijn vrouw. Op één van de eerste bladzijdes van zijn boek staat: ‘voor mijn allerliefste meisje’.

Alles wat ik kan bijdragen, doe ik met grote liefde.

“Dit boek is mijn einddoel, hoe dramatisch het ook klinkt. Ik wil dit nalaten en mensen er een plezier mee doen. Ik hoop dat dit mensen een beetje houvast geeft in het leven. Alles wat ik kan bijdragen, doe ik met grote liefde.”

Geluksvogel

Jan Luysterburg heeft als goede vriend van Marius een belangrijke coördinerende rol op zich genomen in het uitgeefproces. “Ik ben een geluksvogel geweest dat Jan mij helpt. Hij heeft alles om het boek heen voor mij geregeld”, zegt Weber. Voor de boekpresentatie staat nog geen datum gepland. Wel een locatie: De raadszaal van het gemeentehuis. “Het gaat stapje voor stapje. Het is hopen dat ik op de laatste kracht die ik nog heb, de boekpresentatie haal. Daar ga ik voor.”

Zou jij het vooraf weer na willen kijken.

Jan Luysterburg en Marius Weber kennen elkaar al lang. “Marius heeft in het verleden bundeltjes uitgebracht en voordat hij die uitgaf liet hij ze altijd eerst aan mij lezen. Mijn vrouw heeft ook kanker, in het ziekenhuis ben ik Marius toen een keer tegen gekomen. Marius vertelde mij toen dat hij ongeneselijke kanker heeft. Toen is het gaan rollen en heb ik hem geholpen met alles om het boek heen.”

Opbrengst

Het boek heet ‘de cirkel van een dwaas is altijd vierkant’. De opbrengst gaat voor een deel naar de winkeliers zelf, de rest wordt verdeeld over twee goede doelen. Stichting Emoties en Stichting Brabants.

Naast zijn interview aan ZuidWestUpdate gaf Weber recent een interview aan de ZuidWestKrant. “Ik heb altijd nee gezegd tegen interviews, ik ben liever iemand die achter de schermen blijft. Maar ik dacht dit is de laatste keer dat het kan, dus dan doe ik het gewoon”, vertelt Weber. “Het is fantastisch dat dit boek er komt”, zegt Luysterburg.