Roosendaal

Met een beetje mazzel komt er dit jaar toch nog een Roosendaals Treffen

Kitty Joachems Kitty Joachems

Eerder dit jaar stelde de Roosendaalse Lijst vragen aan het college over het Roosendaals Treffen. Het is inmiddels door diverse omstandigheden acht jaar geleden dat de laatste editie werd georganiseerd. Gert-Jan van Oosterbosch wil voorkomen dat het evenement helemaal verdwijnt en stelde daarom namens zijn partij vragen. De antwoorden die hij van de gemeente kreeg stelden hem enigszins teleur.

Het Roosendaals Treffen is een tweejaarlijks evenement waar organisaties en verenigingen zich presenteren aan het publiek. Jarenlang was het populair. Zowel bij deelnemers als bezoekers. Maar de laatste jaren kon het evenement meerdere keren geen doorgang vinden. Slecht weer en de coronamaatregelen waren daarvan de oorzaak.

Lees ook: Roosendaalse Lijst hoopt op nieuwe editie van Roosendaals Treffen

Verbazing

Van Oosterbosch is verbaasd over de antwoorden van de gemeente. “Daarin zeggen ze dat er geen evaluatie heeft plaatsgevonden, maar wel dat het duidelijk is dat er geen animo is onder de deelnemers voor een nieuwe editie”, zegt Van Oosterbosch. “Terwijl juist veel verenigingen mij hebben getipt dat het evenement in het verleden vaak een positieve bijdrage heeft geleverd.”

Uitgelezen kans

Hij ziet het ook als een kans voor de politieke partijen. “Het Treffen is een uitgelezen kans om dichter bij onze inwoners te staan. Ons werk is niet altijd even zichtbaar en vaak hebben inwoners geen gezichten bij de mensen achter de politiek”, aldus Van Oosterbosch.

Deels overdekt

Dus kaart Van Oosterbosch het onderwerp dit keer aan in de commissievergadering van afgelopen donderdag. “De Roosendaalse Lijst ziet kansen om nog dit jaar een editie van het Roosendaals Treffen te organiseren”, zegt hij. “Wellicht is het een idee om het evenement wat later in het jaar, dus begin oktober te plannen.” Om afgelasting door slecht weer te voorkomen verwijst hij naar nieuwe locaties in de binnenstad die het Roosendaals Treffen deels overdekt kunnen huisvesten.

Voetbal

“Mijn partij is heel benieuwd hoe de wethouder hierin staat. En of ze de voetbal, bestemd voor de laatste editie van het Roosendaals Treffen, die al jaren in de VVD-fractiekamer ligt te wachten, gaat gebruiken om de editie dit jaar af te trappen”, grapt Van Oosterbosch.

Handreiking van de wethouder

Wethouder Sanneke Vermeulen is het met de vragensteller eens dat het evenement een goede boost is voor het verenigingsleven. Ze benadrukt dat bij de laatste editie duidelijk is geworden dat verenigingen en organisaties enthousiast zijn maar moeite hebben om vrijwilligers te vinden die een stand willen bemannen. Toch wil ze graag de behoeften peilen en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Aanvankelijk had ze daar 2023 voor willen gebruiken. “Ik hoor dat u heel graag dit jaar nog een Roosendaals Treffen wilt. Ik doe daarom een handreiking”, stelt de wethouder. “Want ik hoor goede ideeën en hoor ook graag van andere fracties hoe zij hierover denken.”

Het moet fantastisch worden

Vrijwel alle partijen laten vervolgens weten een Roosendaals Treffen in 2023 toe te juichen. Elke fractie denkt en doet graag mee. Na de meivakantie onderzoekt een werkgroep, waarin ook een aantal raadsleden zitting nemen, de mogelijkheden. “Ik doe geen toezeggingen. Het Roosendaals Treffen komt er dit jaar alleen als het kwalitatief goed kan. Het moet net zo fantastisch worden als het de afgelopen jaren was”, benadrukt wethouder Vermeulen. “We gaan samen de haalbaarheid onderzoeken zodat we snel duidelijkheid hebben over dit jaar. Daarna bekijken we hoe we het op de lange termijn gaan vervolgen.”