Hoogerheide

Met ‘voetjes’ aandacht vragen voor woninginbraak

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant organiseert een zogenoemde ‘voetjesactie’. In het kader van European Focus Day, een dag die in het teken staat van woninginbraak, worden inwoners van Huijbergen, Ossendrecht, Hoogerheide en Putte vandaag op diverse hotspots in de wijken geïnformeerd over inbraakrisico’s en preventiemaatregelen.

Onjuist afgesloten schuurtjes

“Het buurtpreventieteam zal samen met de wijkagenten en vrijwillige politie een ronde door de wijk lopen, waarbij wordt stilgestaan bij zaken die de aandacht trekken bij inbraken,” licht wijkagent Paul Gabriëls toe. Als voorbeeld noemt hij onjuist afgesloten woningen en schuurtjes, of ladders die zo te pakken zijn. Op deze plekken worden ‘voetjes’ neergelegd met de tekst Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn…

Inhaalslag

In Bergen op Zoom is het aantal woninginbraken sinds de afschaffing van de avondklok meer dan verdubbeld, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Misdaad in Kaart-cijfers. Volgens de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis zijn criminelen door de coronaversoepelingen met een inhaalslag bezig. Preventie is dus hard nodig, mede doordat woninginbraak hoog op de lijst van high-impact crimes staat.

Ogen en oren in de wijken

Politiewoordvoerder Mireille Aalders adviseerde daarom al eerder om altijd alles op slot te doen, ook als je maar even je woning verlaat. Ook raadde ze aan om verdachte situaties te melden. “Mensen kennen hun eigen buurtje het best. Zij zijn onze ogen en oren in de wijken.” Burgers kunnen woninginbraak volgens haar gezamenlijk voorkomen. “Zo wordt de pakkans groter. Onze core business is boeven vangen.”

Lees ook: Politie Zeeland-West-Brabant raadt burgers aan alert te zijn op woninginbraak: “Zij zijn onze ogen en oren in de wijken.”