Bergen op Zoom

Politie Zeeland-West-Brabant raadt burgers aan alert te zijn op woninginbraak: “Zij zijn onze ogen en oren in de wijken.”

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het aantal woninginbraken is in twee maanden tijd met 36 procent gestegen. Volgens de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis zijn criminelen door de coronaversoepelingen met een inhaalslag bezig. Ook de Politie Zeeland-West-Brabant ziet een toename. Burgers wordt daarom opgeroepen om verdachte situaties te melden.

Politiewoordvoerder Mireille Aalders brengt cijfers van 29 april – de dag waarop de avondklok werd afgeschaft – tot nu in beeld. “In deze periode zijn er zestien woninginbraken geweest in de gemeente Bergen op Zoom. In 2020 waren dat er zes, in 2019 zeven.” Het aantal is dus meer dan verdubbeld, maar Aalders benadrukt dat pogingen tot inbraak niet zijn meegerekend. Alleen aangiftes worden opgenomen in het systeem.

Gelegenheidsinbrekers

De toename van het aantal woninginbraken zou volgens de InbraakMonitor liggen aan de coronaversoepelingen. Is de afschaffing van de avondklok daadwerkelijk een oorzaak van de toenemende woninginbraken? Volgens Aalders wordt er op ieder moment van de dag ingebroken. “Om tien uur ’s ochtends, maar ook om drie uur ’s nachts. Daar zit geen eenheid in.” Veel inbraken worden namelijk gepleegd door gelegenheidsinbrekers: zodra zij iets op de vensterbank zien liggen, nemen ze dat mee.

Ramen en deuren op slot

Het mooie weer zou een logischere oorzaak zijn voor de toenemende woninginbraken, denkt Aalders. “Mensen zijn daardoor wat makkelijker met ramen en deuren openlaten.” Ze adviseert om altijd alles op slot te doen, ook als je maar even je woning verlaat. Ook raadt ze aan om verdachte situaties te melden. Afgelopen periode kwamen er 84 meldingen binnen, vorig jaar 79. “Mensen kennen hun eigen buurtje het best. Zij zijn onze ogen en oren in de wijken.”

High-impact crime

Woninginbraak staat hoog op de lijst van high-impact crimes. “Je krijgt een onveilig gevoel in je eigen huis, omdat een vreemde aan jouw spullen heeft gezeten.” Volgens Aalders kunnen burgers dit samen voorkomen. Ze raadt hen aan om te bellen bij verdachte situaties en niet te denken: ‘ach, dat hebben de buren al gedaan’. “Zo wordt de pakkans groter en kunnen we met zijn allen woninginbraken voorkomen. Onze core business is boeven vangen.”