Wouw

‘Middenschip Lambertuskerk Wouw in 2025 aanpakken’

Foto: © Google Maps

Herbert Kats Herbert Kats

In 2025 moet het herstelwerk aan het middenschip van de monumentale Lambertuskerk beginnen. “Dan hebben we het laatste, echt slechte deel gehad’’, schildert Piet Backx van Icoon van Wouw de situatie. Hij schat dat hiervoor nog zo’n 120.000-130.000 euro nodig is.

Backx denkt niet dat het dorp inzamelings-moe is. Niettemin richt de komende fondsenverwerving zich primair op het bedrijfsleven en niet op de bevolking. Na een recente rijkssubsidie van een kleine 280.000 euro is naar schatting nog twee ton nodig die de parochie zelf moet ophoesten.

Je moet positief denken.

Daar ligt al een bodem in. De stichting Icoon van Wouw vond dertien ondernemingen die jaarlijks vijf maal duizend euro doneren. Deze zogeheten Vriendenclub wordt uitgebreid. “De komende weken gaan we bedrijven aanschrijven”, verzekert Backx. “Je moet positief denken. En als het niet 2025 wordt, dan 2026.”

Losse stenen

De grote renovatie van de kerktoren (kosten 965.000 euro) werd in 2021 afgerond. Na het werk aan het middenschip is het dak nog aan de beurt, wat naar schatting nog eens een miljoen vergt. “Maar het slechte deel is dan gedaan.” Bij toren en middenschip was vooral het het metselwerk in slechte staat”, weet Backx. ,,We hebben in 2018 een inspectie gedaan en schrokken van de losse stenen. Toen zijn er noodreparaties gedaan.”

Herstel inspireert

Piet Backx hoort en ziet om zich heen dat het in volle glorie herstellen van de Lambertuskerk mensen inspireert. “Dat zien we sinds de stichting in 2015 werd opgericht. En we hebben al een mega-bedrag opgehaald. Zo hebben we best een redelijke garantie dat het allemaal lukt. Als er aan de toren wordt gewerkt zien mensen leven en dat stimuleert.’’

Lees ook: Opgeknapte toren en 750 jaar parochie: Wouw viert ‘t met mis, receptie en grootse plannen