Wouw

Opgeknapte toren en 750 jaar parochie: Wouw viert ‘t met mis, receptie en grootse plannen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Onze Lieve Vrouw in het Woud-parochie in Wouw viert zondag dubbel feest. Dit jaar is het 750 jaar geleden dat het dorp een parochie en katholieke kerk kreeg. En de gerestaureerde toren van de Lambertuskerk wordt weer officieel in gebruik genomen. De Wouwse parochie viert dat met een heilige mis en een receptie. Bezoekers krijgen na de mis een hapje en een drankje. En op een scherm zullen continu zo’n 200 foto’s en een film van de restauratie te zien zijn.

Het is dit jaar 750 jaar geleden dat Wouw het recht kreeg een pastoor te benoemen. En dus is er in elk geval sinds die dag een parochie in het dorp, onder leiding van een pastoor. En was er waarschijnlijk al meteen een kerkgebouw, een bescheiden kapel. Nu torent de imposante Sint Lambertuskerk ver boven Wouw uit en is het een gezichtsbepalend gebouw in het hart van het dorp. De kerk heeft dan ook de bijnaam Icoon van Wouw.

De mooiste kerken staan vooraan

Vorig jaar is de toren van het Icoon opgeknapt. Het heeft bijna een miljoen euro gekost om de kerktoren te restaureren. Een flinke hap kwam van de provincie Brabant. Die gaf 400.000 euro subsidie. Maar de rest is in een paar jaar tijd bij elkaar getrommeld door de enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Behoud Lambertuskerk Wouw. Een enorm bedrag, maar het is pas het begin. Want nu de toren klaar is, is de rest van de kerk aan de beurt. En dat gaat waarschijnlijk nog eens zo’n anderhalf miljoen euro kosten.

Piet Backx, mede-oprichter van Behoud Lambertuskerk Wouw en tegenwoordig bestuurder gebouwen van het parochiebestuur, beseft dat de pot met geld nu weer helemaal leeg is. En dat ze dus van voor af aan moeten beginnen. Toch is hij er van overtuigd dat het opnieuw lukt genoeg subsidie, sponsors en donateurs te vinden. “De mooiste kerken staan vooraan,” lacht hij. “Daar moet je in geloven. En daar geloof ik ook in. Het is de bedoeling om de hele restauratie in 2034 af te hebben, dat is de eindplanning.”

Dat gaan we fiksen!

Er moet een hoop gebeuren aan het Icoon van Wouw. “Over een paar jaar moeten we beginnen aan de daken en het voegwerk, aan het middenschip, het priesterkoor en de zijbeuken,” legt Backx uit. “We gaan volgend jaar oktober weer proberen subsidie aan te vragen bij de provincie. Dat gaan we fiksen! Die mentaliteit heb je nodig, anders lukt het niet. En dan keihard werken met alle vrijwilligers. Zonder hen ben je niets.”

Het doet Backx goed dat de katholieke parochie er niet alleen voor staat. Want de Lambertuskerk is belangrijk voor veel inwoners van Wouw. “Het is een grote monumentale kerk met grote historische waard. Dus ook niet-katholieken en niet-gelovigen willen ‘m graag behouden.” En dat is wel een feestje waard.

Scherm waarop we een film van de restauratie tonen en zo’n 200 foto’s

Op zondag 11 september is er daarom een hoogmis in de Sint Lambertuskerk. “Er is ruimte voor ongeveer 400 mensen. De bisschop is helaas zwaar ziek, dus die kan er niet bij zijn. Maar we kregen wel een felicitatiebrief van het bisdom en tijdens de mis lezen we die voor,” vertelt Backx. “We hebben statafels neergezet, zodat we na afloop ruimte hebben voor een hapje en een drankje. Er komt ook een groot scherm waarop we een film van de restauratie tonen en zo’n 200 foto’s.”

De heilige mis op zondag 11 september begint om 11 uur. En rond 12.30 uur wordt de gerestaureerde toren officieel in gebruik genomen. Je kunt natuurlijk de mis én de opening bijwonen, maar je mag ook kiezen voor één van de twee. Als je niet tot zondag wilt wachten, dan kun je de toren ook zaterdag al bezoeken. Want dan is het Open Monumentendag en kun je vanaf 10.00 uur binnen.

Lees ook: Phoenix onder grote belangstelling van Wouwse toren afgehaald Lees ook: Megaklus in Wouw: Kerktoren van top tot teen opnieuw gevoegd