Ossendrecht

Milieucommissie wil meer duidelijkheid Ze-Bra windpark: ‘Dit kost tijd’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De landelijke commissie voor de milieueffectrapportage (MER) wil méér duidelijkheid over de gevolgen van slagschaduw en geluid bij de bouw van windpark Ze-Bra op de grens met Zeeland. Daarmee krijgen de gemeenten en de initiatiefnemers extra werk op het bordje, maar deze voorzien geen vertraging. Just Jansz van actiegroep Windstil Ossendrecht ziet dat anders: “Ik heb geen glazen bol maar zoiets kost gewoon tijd.”

Jansz voelt zich door de uitspraak juist gesterkt in zijn eerder geuite bezwaren tegen het project. De adviescommissie vindt dat de opstapeling van hinder door al bestaande windparken, wegverkeer en industrielawaai veel serieuzer moet worden gewogen. Ook zouden er duidelijke regels moeten zijn voor het toetsen van deze overlast. En die ontbreken – stelt Janz.

Zestien molens

Project Ze-Bra is een windpark van zestien turbines met een hoogte van 200 meter elk – waarvan er twee in Woensdrecht komen te staan. De actiegroep neemt genoegen met slechts één Brabantse molen. Eerder zijn er al drie uit het plan geschrapt. Het plan is een initiatief van Eneco en de lokale energieproducenten Zeewind en Lindewind.

Kort voor de zomer heeft de Reimerswaalse gemeenteraad, mede namens Woensdrecht, een zogeheten ‘voorlopige verklaring van geen bedenkingen’ afgegeven is daarmee akkoord met het plan.