Oudenbosch

Miljoeneninvestering moet Oudenbosch aantrekkelijk maken voor ondernemers en bezoekers

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De gemeente Halderberge gaat de komende tijd 8 miljoen euro investeren in het aantrekkelijker maken van het centrum van Oudenbosch. Hoe ziet een aantrekkelijk centrum eruit voor ondernemers, bezoekers en automobilisten? Een gesprek met wethouder Thomas Melisse.

Een leegstaand winkelpand aan de Professor van Ginnekenstraat is donderdagmiddag het startpunt van de open pandendag die de gemeente heeft georganiseerd. Ambitieuze ondernemers kunnen hier de mogelijkheden in Oudenbosch ontdekken. “Er staat heel erg veel te gebeuren. Voor ons is dat ook de reden om juist nu die open pandendag te organiseren”, zegt de wethouder voorafgaand aan het evenement. “Al die investeringen zijn eigenlijk nutteloos als we er niet voor zorgen dat er ook goed winkelaanbod is. Daarom moeten we groeiende en startende ondernemers echt laten zien dat Oudenbosch veel potentie heeft.”

Leegstand

De gemeente is volgens Melisse op een heleboel manieren bezig om het centrum aantrekkelijk te maken. “Dat hebben we de afgelopen jaren al gedaan door bijvoorbeeld fors te investeren in de bereikbaarheid met veel extra parkeerplaatsen die toegevoegd zijn. Maar ook een aantal wat grotere leegstand-initiatieven zoals bijvoorbeeld de Wagenhoek die we hebben kunnen faciliteren. Waarbij er dus een stukje winkelruimte omgekat is naar wonen en op de benedenverdieping de Bristol erbij is gekomen. Maar we zijn vooral druk bezig met een hoop extra planvorming naar de komende jaren toe om fors te investeren in de openbare ruimte. Zowel de haven, de winkelstraten zelf als natuurlijk ook de openbare ruimte rond het religieus erfgoed.”

De Professor van Ginnekenstraat is een sprekend voorbeeld van een plek waar geïnvesteerd zal moeten worden. Er is weinig groen en de bestrating ligt op sommige plekken schots en scheef. Nog dit jaar wil de gemeente in gesprek gaan met bewoners en ondernemers om plannen te maken.

Bereikbaar centrum

Op dit moment kun je met de auto dwars door veel winkelstraten rijden, en in de straten parkeren. Of dat zo blijft, is nog maar de vraag. De straat zou een betere uitstraling en meer groen kunnen krijgen als de auto minder ruimte zou krijgen. “Maar tegelijkertijd moet je wel de balans bewaken met een goed bereikbaar centrum. En daar hoort zeker gewoon in een dorp als Oudenbosch de auto ook bij.” Wat er volgens de wethouder ook zeker niet mag ontbreken is een fraaie haven, waar letterlijk de verbinding tussen het water en het land wordt gemaakt. “We moeten de toeristen die we trekken met de haven, verleiden om het centrum in te trekken.” Ook daar wordt dus in geïnvesteerd.

Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en gezelligheid de winkelstraat

Investeren in het centrum is voor Halderberge belangrijk omdat dit ook het gevoel van leefbaarheid verbeterd. “Het zijn vaak ook die centrum ondernemers die de voetbalvereniging en de carnaval sponsoren, die zorgen voor werkgelegenheid en die ook een beetje die gezelligheid de winkelstraat in brengen waardoor meer mensen elkaar ontmoeten. Waardoor mensen binding houden met het dorp waarin ze wonen en soms zelfs ook werken.”

Topprioriteit

Omdat een sterk centrum topprioriteit van het college is, wordt er 8 miljoen euro in geïnvesteerd. Is dat voldoende? Volgens de wethouder denkt van wel. “Ik denk dat het al heel ambitieus is dat we zoveel projecten draaien in een relatief korte tijd. Want tegelijkertijd moet het centrum ook bereikbaar blijven. Maar wij hebben heel goed begroot en we gaan echt er hard voor zorgen dat we dit vooral eerst de waar gaan maken voordat we weer nieuwe plannen maken”, zegt hij. “Voorlopig hebben we onze handjes hier meer dan vol aan en gaan we er gewoon voor om dat uiteraard binnen budget te doen.”