Bergen op Zoom

Minister Bruins Slot bezoekt Bergen: ‘Weerbaarheid lokale politici moet beter’

Han Verbeem Han Verbeem

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninksrijkrelaties (BZK) was maandagmiddag te gast in Bergen op Zoom. Op uitnodiging van burgemeester Frank Petter bezocht ze de militaire erevelden, nam vervolgens een kijkje bij het DAB Lab en ging uiteindelijk op het oude stadhuis in gesprek met raads- en collegeleden. Ze wil dat ook lokale politici weerbaarder worden tegen geweld en bedreigingen, vertelde ze na afloop van de bijeenkomst achter gesloten deuren.

Het blijkt: ook in Bergen op Zoom zijn politici het slachtoffer van agressie, intimidatie en ondermijnende invloeden. Voorbeelden zijn niet genoemd maar de ervaringen die de raadsleden met de minister hebben gedeeld, bevestigen het beeld dat ook in andere gemeenten bestaat. “Het wordt steeds erger en onze bestuurders moeten veilig hun werk kunnen doen”, benadrukt Bruins Slot. Daarom trekt het kabinet tot 2032 jaarlijks 10 miljoen extra uit voor het weerbaarder maken van het openbaar bestuur.

Mogelijkheden

Bergen op Zoom is een stad met mogelijkheden, merkte ze verder op. “Het ligt centraal ten opzichte van Europa en de agrifoodeconomie is kansrijk.” Dat constateerde ze ook bij haar bezoek aan het DAB Lab van Delta Agrifood Business. Ze sprak onder meer met vertegenwoordigers van het onderwijs en kreeg een plantaardige lunch gepresenteerd, met onder meer een hamburger van vleesvervangers – die in smaak niet onder doet voor de traditionele burgers.

Tweede bezoek in regio

Het is de tweede keer in korte tijd dat de minister de regio bezocht. Afgelopen donderdag was ze te gast bij een Zeeuwse delegatie in Middelburg, waar ze sprak over de compensaties voor het mislopen van de Marinierskazerne-deal in Vlissingen.