Bergen op Zoom

Minister Schreinemacher: logistiek en handel kan alleen duurzaam groeien

Minister Liesje Schreinemacher en fractievoorzitter Jim Bernaards op het uitkijkplatform bij H.Essers.

Han Verbeem Han Verbeem

De logistiek en handel kan in de regio alleen verder groeien als de sector verduurzaamt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher, van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, maandag tijdens een werkbezoek aan onder meer Hoogerheide en Bergen op Zoom. Duurzame handel betekent ook: voldoende banen die ook fatsoenlijk betalen. “Hardwerkende mensen moeten gewoon salaris krijgen om hun rekeningen te kunnen betalen.”

Op de valreep voor Prinsjesdag bracht demissionair minister Schreinemacher, van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, een werkbezoek aan de regio en bezocht onder meer plaatbewerker Tummens in Hoogerheide en transportbedrijf H.Essers in Bergen op Zoom.

Strategische ligging

In de Markiezenstad is ze maandagmiddag te gast bij de lokale VVD-afdeling maar nee, benadrukt de landelijke bewindsvrouwe: het is géén campagneactiviteit. Ze wil zich vooral laten informeren over de economische bedrijvigheid. En daar ligt Bergen op Zoom zeer strategisch: tussen twee wereldsteden, met het zicht naar Zeeland en overzeese handel. Tegelijk is Duitsland het achterland en dat maakt het oostelijk deel van de Zuidwestelijke Delta zo interessant voor internationale handel en goederenoverslag.

Containerterminal

Aan het Schelde-Rijnkanaal moet daarom meer overslag komen voor de grote schepen vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen, benadrukt ze.  Niet voor niets wordt ze ontvangen op één van de grotere transportbedrijven van Bergen op Zoom, op bedrijventerrein Noordland. De laatste twee decennia heeft de transportsector zich sterk ontwikkeld. En het is hier, waar de buitendijkse Markiezaat Container Terminal (MCT) verrijst. De bouw gaat waarschijnlijk dit jaar al van start, zo maakte het van oorsprong Belgische bedrijf dit voorjaar bekend.

De nieuwe (MCT) en bestaande containerterminal. (Illustratie: H.Essers)

Op de kaart

De investeringen die de ondernemers en gemeenten doen, gaan niet alleen de regio maar ook Nederland op de kaart zetten – vooral met de internationale doorvoer van goederen. “We verdienen tenslotte éénderde van ons nationale inkomen met de buitenlandse handel.” Al met al ontwikkelt het gebied zicht tot een logistieke hub met heel veel potentie, constateert de minister Nederland is echt groot in de logistiek, en dat biedt kansen voor buitenlandse handel en de import, export en doorvoer van grondstoffen.”

Bericht ism Streekomroep De Bevelanden.