Roosendaal

Moeders en kinderen doodgereden: Omar E. mag rechtszaak thuis afwachten

Omar E. met zijn advocaat (tekening: Nicole van den Hout/ANP).

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Omar E., die man die in september 2022 twee moeders en twee kinderen doodreed in Oud Gastel, mag het hoger beroep in de rechtszaak thuis afwachten. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. E. zat al in de cel voor drugshandel, maar daarvoor kan de rechtbank hem niet langer vasthouden.

Omar E. is nu vrij in afwachting van het hoger beroep rond het dodelijke ongeluk. In die zaak kreeg hij vier jaar cel en een rijontzegging van tien jaar. Het OM vond dat te weinig en had acht jaar cel geëist.

Wanneer het hoger beroep bij het Hof in Den Bosch dient, is nog onbekend. Dat kan pas in 2025 zijn. De rechtbank vindt dat er geen redenen zijn om E. nu in voorarrest te houden.

Opgepakt en weer vrij

Omar E. zat na het dodelijke ongeluk een paar maanden in de gevangenis, maar de rechter liet hem in maart 2023 vrij in afwachting van het proces. Daaraan waren wel voorwaarden verbonden: zo moest hij zijn paspoort en rijbewijs inleveren en kreeg hij een meldplicht.

Eind juli 2023 moest E. weer terug de cel in, omdat in zijn huis in Roosendaal bij een drugsactie van de politie dertien kilo softdrugs en 45.000 euro aan contant geld werd gevonden.

Drugszaak

E. heeft, naast het ongeluk, dus meer op zijn kerfstok. Afgelopen vrijdag stond hij voor de rechtbank in Breda voor wiethandel, bezit van wiet en witwassen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste één jaar celstraf, schrijft Omroep Brabant. Maar omdat E. al bijna een jaar in voorarrest zit voor die zaak had dat directe gevolgen. Zijn advocaat vroeg om onmiddellijke vrijlating.

Omar E. krijgt volgende week te horen wat zijn straf is in de drugszaak. Het is nog onbekend of het een (gedeeltelijke) vrijspraak wordt of dat hij zijn straf al heeft uitgezeten. Dat laatste is het meest waarschijnlijk, omdat de rechtbank hem altijd in voorarrest hield en dus ook bewijzen zag.

Mishandeling medewerker gevangenis

Naast de drugszaak en de zaak van het dodelijke ongeluk, hangt E. nog een rechtszaak boven het hoofd. Hij zou een medewerker van een gevangenis in Middelburg hebben mishandeld. De politierechter moet daar een oordeel over vellen.

Lees ook: Moeders en kinderen doodgereden: Omar E. (28) vier jaar de cel in Lees ook: Verkeersdrama Oud Gastel: OM eist 8 jaar cel tegen Omar E.