Moerdijk

Moerdijk maakt met sessies werk van toegankelijkheid

De sessie van 5 maart in Klundert over toegankelijkheid. Foto Marcel Otterspeer

Herbert Kats Herbert Kats

Meedenken en praten over toegankelijkheid in de breedste zin, van zowel gebouwen als de openbare ruimte. Dat is de gedachte achter een reeks bijeenkomsten op vijf verschillende plaatsen in de gemeente Moerdijk.

Belangrijkste vraag is: Ervaart u knelpunten op straat of in openbare gebouwen? De gemeente borduurt voor op een al gehouden bijeenkomst in Klundert met sessies in Zevenbergen (ma. 11 maart, De Serena), Zevenbergschenhoek (do. 14 maart, De Zevensprong), Noordhoek ma. 18 maart,d’ Ouwe School), Willemstad (di. 19 maart, buurthuis Irene) en Fijnaart (wo. 20 maart, De Fendertshof). Klundert.

Toepassen

Doel is om bij ervaringsdeskundigen en inwoners informatie op te halen die de gemeente kan gebruiken om toe te passen bij de bouw van nieuwe faciliteiten, legt woordvoerder Marjolein Maarsen uit.

Daarmee verwijst ze naar nog te bouwen multifunctionele ruimten, zoals voor de voetbalclub in Willemstad. “In het Mauritshuis is het al toegepast. Dat heeft een lift gekregen”, geeft ze aan de hand van het monumentale pand een ander voorbeeld. Met een lift is het infocentrum en ontmoetingspunt ook beter toegankelijk voor mensen die slechts ter been zijn.

Concreet maken

De gemeente weet dat het om een heel breed te nemen begrip gaat. Maar de bijeenkomsten zijn juist bedoeld om zaken heel concreet te maken. Die kwamen ook in Klundert al aan bod: ‘Waar lopen inwoners met een rolstoel, rollator of blindenstok tegenaan?’

Uit een inventarisatie kwam ook boven dat in winkelstraten uitgestalde borden regelmatig voor onverwachte hinder zorgen. Maarsen: “Als je er zelf geen belang bij hebt, kijk je er toch anders tegenaan.”, weet Maarsen. “Maar dit is geen kwestie die van vandaag op morgen geregeld is”, klinkt het over de bredere aanpak van obstakels die door ervaringsdeskundigen zijn aangedragen.

Lees ook: Willemstad: meer huizen en nieuw gebouw voetbalclub