Willemstad

Willemstad: meer huizen en nieuw gebouw voetbalclub 

Artist impression van het nieuwe clubgebouw van voetbalvereniging Kogelvangers

Herbert Kats Herbert Kats

Willemstad maakt zich op voor belangrijke nieuwe en grootschalige ontwikkelingen. De gemeente Moerdijk voorziet op basis van uitgebreid onderzoek dat aan de oostzijde van het vestingstadje over enige tijd de bouw van vele nieuwe huizen kan starten.

De veranderingen treffen ook voetbalvereniging Kogelvangers. Om aan de Grintweg ruimte te maken voor een nieuwe multifunctionele accommodatie voor de club moeten er velden worden verplaatst.

Donderdag 14 maart moet duidelijk worden of de gemeenteraad instemt met de ontwikkelingen. Ook krijgt die voorgelegd of de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met de projectontwikkelaar kan aangaan.

Woningbouw

Sinds 2022 is de gemeenteraad bezig om te onderzoeken of en hoe woningbouwontwikkeling aan de oostzijde van Willemstad mogelijk is. De gemeente Moerdijk sloot al een intentieovereenkomst met de ontwikkelaar Novaform.

De gemeenschap van Willemstad is de laatste tijd actief betrokken bij een haalbaarheidsonderzoek. Daarbij is gekeken naar analyses van de locatie, financiële haalbaarheid, risico-evaluaties, samenwerkingen en vergunningsvereisten. Ook was er aandacht voor duurzaamheid en milieu.

Impressie van één van de vijf mogelijke bouwvelden in Willemstad Oost.

Het voorlopige plan voorziet in de woningbehoefte in Willemstad. Wethouder Danny Dingemans: “Zoals eigenlijk voor onze hele gemeente geldt, zit men in Willemstad ook te springen om nieuwe woningen. Ik ben daarom erg blij met deze ontwikkeling, op één van de mooiste plekken in onze gemeente.”

De plannen gaan uit van maximaal 200 woningen. Die worden verdeeld over vijf ‘woonvelden’ waar plaats is voor diverse woningtypen. Minimaal dertig procent van de totale nieuwbouw draait om sociale huurhuizen, de rest is gelijkelijk verdeeld over de categoriën middenhuur en middeldure koopwoningen. Voor de huurhuizen wordt uitgegaan van een maandelijks bedrag tot duizend euro, de koopwoning lopen tot 355.000 euro (prijspeil 2023). Als er geen vertragingen opduiken bij het doorlopen van de procedure kan naar verwachting in 2026 de eerste spade de grond in.

Kogelvangers

Voor VV voetbalvereniging Kogelvangers houden de plannen ook grote veranderingen in. Maar na verplaatsing van velden kan de voetbalclub wel beschikken over een modern onderkomen.

Wethouder Jack van Dorst: “Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college krijgt voetbalvereniging Kogelvangers een spiksplinternieuw toekomstbestendig clubgebouw waar functionaliteit, circulariteit en duurzaamheid samenkomen. Het huidige ontwerp voor de nieuwbouw voorziet volledig hierin.” Al in 2022 stelde de gemeenteraad budget beschikbaar voor deze operatie.

Plek waar sociale verbondenheid samengaat met sport

Bestuurslid Rowan Kamp is lovend over de ontwikkelingen.  “Kogelvangers is blij met zowel het ontwerp als het proces van de nieuwbouw van ons clubgebouw. Hiermee zijn we gereed om de komende veertig jaar een duurzaam sportklimaat te creëren, waar zowel jong als oud uit Willemstad en omgeving kunnen genieten van sport, spel en gezelligheid. Een plek waar sociale verbondenheid samengaat met sportieve activiteiten,” aldus Kamp.