Roosendaal

Mogelijk ook waardebonnen voor huurders

Paul Joachems Paul Joachems

Begin november hebben huiseigenaren in de gemeente Roosendaal waardebonnen gekregen om energiebesparende spullen mee te kopen. De VLP vroeg zich af waarom huurders deze bonnen niet krijgen en waarom dit onderscheid is gemaakt.

Door: Paul Joachems

Huiseigenaren in de gemeente hebben in de eerste week van november waardebonnen ontvangen met een totale waarde van 140 euro. Met de ene waardebon kun je energiebesparende spullen kopen bij bouwmarkten en webwinkels, bijvoorbeeld isolatiemateriaal of radiatorfolie. Met de andere waardebon kun je LED verlichting kopen. De gemeente Roosendaal werkt hiervoor samen met Winst uit je woning.

Geen waardebonnen voor huurders

In de brief met de vragen die de VLP heeft gesteld begin november vraagt de fractie zich vooral af waarom er onderscheid is gemaakt tussen huiseigenaren en huurders. Deze laatste groep profiteert nu niet mee van de energiebesparende maatregelen omdat alleen huiseigenaren deze waardebonnen op de deurmat hebben gekregen.

Specifieke regeling voor huurders

In de antwoorden die wethouder Klaar Koenraad geeft op de vragen van de VLP verwijst ze naar een nieuwe regeling: “Gemeenten kunnen de eenmalige specifieke uitkering Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) aanvragen. Een gemeente kan hiermee huurders en eigenaar-bewoners stimuleren energie te besparen in hun woning. Met deze regeling vermindert de CO2-uitstoot en verlagen woonlasten. De huurders en eigenaar-bewoners worden zich bewust van hun mogelijkheden om energie te besparen. De RREW is een vervolg op de RRE. Bij de RREW moeten ook huurders betrokken zijn. Bij de RRE was deze doelgroep uitgesloten.”

Binnenkort meer duidelijkheid

Wethouder Koenraad geeft ook aan in haar antwoorden aan de VLP dat onlangs de RREW-regeling opengesteld is voor gemeenten. “Wij hebben direct een aanvraag ingediend. We verwachten voor 12 januari 2021 van het Rijk te horen of onze aanvraag wordt gehonoreerd”, aldus de wethouder.

Lees ook: VLP wil weten waarom huurders geen waardebonnen krijgen

Lees ook: Roosendaalse huiseigenaren krijgen voor 140 euro aan energiebesparende spullen