Bergen op Zoom

Motie van wantrouwen tegen Bergs college om coronasteun: ‘Dit is fraude’

Politiek voorman Ton Linssen van Lijst Linssen.

Han Verbeem Han Verbeem

Lijst Linssen dient tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 september een motie van wantrouwen in tegen het Bergse college van burgemeester en wethouders. Volgens politiek voorman Ton Linssen is het toekennen van ruim een half miljoen euro coronasteun aan topsalarissen van ambtenaren niet uit te leggen. “Dit is fraude”, aldus Linssen. “Deze gelden zijn bedoeld om de noodlijdende cultuurclubs te helpen die door de coronacrisis zijn getroffen.”

Dezelfde dag staat ook een ingelast interpellatiedebat op de raadsagenda, waarbij het college en verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden worden bevraagd over de kwestie. Linssen wil de uitkomst van de interpellatie niet afwachten omdat op voorhand al overduidelijk is dat een dergelijke handelswijze “absoluut niet kán”, aldus het raadslid. “Dit is gewoon niet uit te leggen. Weg ermee!” Via social media heeft Lijst Linssen de motie al aangekondigd. De motie is gericht tegen het gehele college en niet alleen tegen Van der Velden. “Alle collegeleden zijn verantwoordelijk, ook de burgemeester”, zegt Linssen. Als de gemeenteraad de motie aanneemt, zijn de collegeleden genoodzaakt op te stappen omdat er geen politiek vertrouwen meer is.

Reorganisatie

Gisteren werd in een commissievergadering duidelijk dat van de 1,4 miljoen die de gemeente van het Rijk heeft ontvangen om cultuurorganisaties te steunen, ruim een half miljoen is besteed aan salarissen van vijf topambtenaren. Het gaat om een interim-directeur, een projectleider en drie managers die elk ongeveer een ton ontvingen. Daarmee zou een al lopende reorganisatie en bezuinigingsronde van het gemeentelijk cultuurbedrijf worden bekostigd. Daartoe behoren De Maagd, het Markiezenhof en het CKB. Ook poppodium Gebouw-t wordt daarbij betrokken. Deze reorganisatie is nodig om de gemeentelijke financiën weer op orde te brengen. Bergen op Zoom heeft de afgelopen jaren een schuld van zo’n kwart miljard euro opgebouwd.

Lees ook: Bergen op Zoom stak coronageld cultuur in eigen zak: half miljoen naar topsalarissen