Ossendrecht

Multiculturele proeverij: “Woensdrecht heeft meer dan Aardbeien, Asperges en Ansjovis”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Woensdrecht heeft meer smaken dan die van Aardbeien, Asperges en Ansjovis. Mensen uit verschillende landen nemen namelijk verschillende culturen en gerechten mee naar ons land. Om de rijke mix van culinaire invloeden te ervaren organiseerde Svetlana Hendriks van Mijn Wereldkeuken een proeverij. Deze vond maandagavond plaats in het ZuidWesthoek College in Ossendrecht.

Een aantal van de enthousiaste hobbykoks en professionele koks staan maandag al vanaf tien uur ‘s ochtends in de keuken om traditionele gerechten klaar te maken voor de proeverij. Het is dan ook niet bepaald een kleine of simpele maaltijd die wordt klaargemaakt voor de ruim 150 gasten die rond een uur of zes aanschuiven. De geur van kruidige specerijen komt je tegemoet als de deelnemers één voor één voorbij lopen met schalen eten.

Smaken van Woensdrecht

Terwijl de gasten een plekje zoeken in de uitverkochte schoolkantine, worden de gerechten per land op lange tafels gezet. Somalië, Griekenland, Afghanistan, Syrië en Oekraïne zijn vertegenwoordigd op de proeverij. “Mensen kunnen hier ook de andere smaken van Woensdrecht ontdekken”, zegt de trotse initiatiefnemer Svetlana Hendriks terwijl de gasten ronde na ronde hun bord volscheppen.

Mijn Wereldkeuken

In 2017 nam Hendriks het initiatief om met mensen van verschillende culturen te gaan koken. “Ik ben zelf in 2011 uit Wit-Rusland naar Nederland verhuist dus ik weet heel goed hoe moeilijk het kan zijn om een taal te leren en een plekje te vinden in de maatschappij.” Hendriks sluit niet uit dat de proeverij onder de vlag van Mijn Wereldkeuken vervolg krijgt. “Het is wel een beetje uit de hand gelopen”, lacht ze.