Bosschenhoofd

Na twaalf jaar weer een dorpshuis voor Bosschenhoofd

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Na twaalf jaar heeft Bosschenhoofd een dorpshuis genaamd De Blokhut. De voorziening is sinds april dit jaar in gebruik. De Blokhut moet functioneren als een samenkomstplaats voor jong en oud.

Het dorpshuis zorgt voor leven in het dorp. Overal waar je in het dorpshuis kijkt gebeurt wat. Zo wordt er gebiljart in de ene ruimte en wordt er een EHBO-cursus gegeven in de andere ruimte. In de huiskamer van het gebouw wordt gezellig wat gedronken. “Iedereen is welkom bij ons. Het gaat hier vooral om een gezellige ontmoeting en leuke activiteiten”, vertelt bestuurder Kees Konings.

Achteraf kun je zeker zeggen dat je je oude schoenen niet moet weggooien voordat je nieuwe hebt.

Twaalf jaar geleden werd dorpshuis de Schakel gesloten. In de tussentijd moest het dorp het doen zonder officieel dorpshuis. Volgens wethouder Thomas Melisse achteraf niet handig. “Achteraf kun je zeker zeggen dat je je oude schoenen niet moet weggooien voordat je nieuwe hebt.”

Behoefte

De gemeente Halderberge heeft een behoefteonderzoek gedaan. “Het was vrij snel duidelijk dat er flink behoefte was aan een nieuw dorpshuis”, vertelt de wethouder. Ook Konings kan dit beamen. “We hebben twaalf jaar eigenlijk niks gehad. Soms werd er wel eens wat in de school georganiseerd, maar dit was het ook niet helemaal. Je merkte gewoon hoe sterk de behoefte naar een dorpshuis was.”

We zouden het ook leuk vinden als de jeugd hier samen komt.

Het dorpshuis moet zorgen voor leefbaarheid binnen het dorp. Zo komen er verenigingen samen, maar is er ook plaats voor nieuwe initiatieven. “Mocht iemand ideeën hebben voor bepaalde activiteiten, laat dit dan zeker weten. Alles is welkom”, roept Konings op. Met het nieuwe dorpshuis hoopt de bestuurder ook meer jeugd aan te trekken. “De ouderen weten ons gelukkig al goed te vinden, maar we zouden het ook leuk vinden als de jeugd hier samenkomt.”

We stonden er zelf ook van te kijken dat we zoveel vrijwilligersaanmeldingen kregen.

De samenkomstplek wordt bijna volledig gerund door vrijwilligers. “We hebben twee betaalde krachten die de host zijn. We kiezen hierbij niet voor het woord beheerder, maar voor gastvrouw of gastheer”, vertelt Konings. De locatie telt nu vijftien vrijwilligers, die ook allemaal binding hebben met het dorp. “We stonden er zelf ook van te kijken dat we zoveel vrijwilligersaanmeldingen kregen. Dat wil nog maar eens aangeven hoe erg het leeft hier.”

Kippenvel

Tijdens de verbouwing, die 1,6 miljoen euro gekost heeft, zijn er ook vrijwilligers geweest die een bijdrage geleverd hebben. Zo is er een handige vrijwilliger die zelf een tafel maakt. Een ander weet eigenhandig een kast te maken. “Ik ben erg trots op het resultaat. Als ik het zie krijg ik er gewoon kippenvel van.”