Bergen op Zoom

Namaak Rembrandt nieuwe aanwinst Markiezenhof

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom heeft een nieuwe aanwinst: een schilderij van Mart Franken. Het schilderij is een portret van een man, geïnspireerd op werk van Rembrandt.

Het schilderij van Mart Franken werd ooit meegebracht naar het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. Daar dachten de kenners dat het schilderij wel eens een onbekend werk kon zijn van Rembrandt zelf. Het doek was dit jaar te zien in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’. Het Markiezenhof heeft het portret kortgeleden gekocht voor de nieuwe vaste tentoonstelling.

Oefening in oude technieken

Franken maakte het schilderij jaren geleden tijdens een cursus ‘oude technieken’. Hij wilde zijn leerlingen laten zien hoe je een oude meester kunt namaken. Om het doek oud te laten lijken, bewerkte Franken het doek met thee en houtskool. Een leerling nam het schilderij mee naar het programma Tussen Kunst & Kitsch, waar ze dachten een echte Rembrandt te pakken te hebben. Het schilderij was toen pas 3 weken oud.

Het Markiezenhof houdt van het verhaal achter het naamloze doek. “Wij willen het schilderij een mooie plek geven in de nieuwe vaste opstelling”, aldus Jesse van Tetterode, projectleider van het Markiezenhof. Het schilderij van Franken is te bewonderen in de Hofzaal van het Stadspaleis.