Roosendaal

Nationale Jongerenherdenking Roosendaal doorgeschoven naar volgend jaar

Davy Matthijssen

Maarten Elst Maarten Elst

De coronacrisis heeft al voor talloze afgelastingen gezorgd in West-Brabant. Ook de derde editie van de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal kan dit jaar niet doorgaan. Alle geplande activiteiten, waaronder een escaperoom, zijn daarom één jaar opgeschoven.

De Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal heeft twee succesvolle jaren achter de rug. Met een herdenkingsprogramma over oorlogsslachtoffers dat gemaakt werd voor en door jongeren. Maar door de coronacrisis moet de organisatie deze keer een pas op de plaats maken.

Een uitgebreide Escape Experience, waarbij deelnemers met ethische dilemma’s uit oorlogstijden werden geconfronteerd, zou dit jaar weer een van de hoofdpijlers van het Roosendaalse programma zijn. De duur van de escaperoom zou dit jaar verdubbeld worden tot één uur. En zo zouden 440 geïnteresseerden mee kunnen doen, verdeeld over elf voorstellingen.

Plannen doorgeschoven

“4 mei mag nooit vergeten worden”, luidt het motto van de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal. Toch moet organisator CultuurCompaan de herdenking noodgedwongen een keer overslaan. “We vinden het allen enorm jammer dat we, ondanks alle voorbereidingen, de editie van dit jaar moeten doorschuiven naar volgend jaar”, aldus Trudie Stalpers van CultuurCompaan. “Gelukkig is iedereen enorm gedreven en bereid om de gemaakte plannen om te buigen naar de editie van 2021.”

Vaste waarde

De Nationale Jongerenherdenking is in twee jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in Roosendaal. Na Amsterdam en Rotterdam sloot Roosendaal zich als derde stad van Nederland aan bij de Nationale Jongerenherdenking. Jongeren deden niet alleen mee aan de gemeentelijke herdenking, ze verenigden zich ook om jongeren op een eigen manier stil te laten staan bij de vrijheid.

Thuis herdenken

Toch laat de landelijke organisatie de viering van 4 en 5 mei niet zomaar aan zich voorbij gaan. Zo roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen op om dit jaar vanuit huis mee te doen door de vlag uit te hangen, het Wilhelmus te zingen en de bevrijding te vieren via digitale kanalen. Ook de organisatie van de Nationale Jongerenherdenking in Roosendaal sluit aan bij deze landelijke initiatieven. En roept alle jongeren en volwassenen in Roosendaal op om op deze manier toch te herdenken en vieren dit jaar.