Bergen op Zoom

Nationale Museumweek in het Markiezenhof

De behangselschilderingen zijn te bewonderen in de stijlkamer van het Makiezenhof

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het is deze week Nationale Museumweek in Nederland. Meer dan 400 musea zetten hun unieke collectie in de schijnwerpers. In het Markiezenhof in Bergen op Zoom is dit jaar extra aandacht voor de behangselschilderingen van Hendrick Meijer uit 1775.

De behangselschilderingen zijn te zien in de eerste Stijlkamer van het Markiezenhof, ook wel de Augustakamer genoemd. De schilderingen zijn kenmerkend voor de 18e eeuw. Het is echt maatwerk en erg kostbaar.

Landschappen

In de stijlkamer kun je er maar liefst acht zien, vervaardigd door Hendrick Meijer in 1775-1776. Oorspronkelijk hingen ze in het gerechtshof in Haarlem. Het zijn Hollandse landschappen met koeien, boerderijen, dorpskerkjes en plattelandsbewoners. Dit zijn voornamelijk fantasielandschappen, gecomponeerd door de schilder, die gebruik maakte van een boek met topografische prenten waarin allerlei gebouwen uit Nederland stonden. Je ziet onder meer Slot Moermond in Renesse, dat in het bezit was van Cornelis Ascanius van Sypensteyn, de opdrachtgever van deze behangselschilderingen.

Workshop

Voor de jonge bezoekers is er woensdag een workshop ‘Maak je eigen weefwerkje’. Omdat het bijna Pasen is maken ze het weefwerkje van een Paastak. Meer informatie over de Nationale Museumweek lees je op www.markiezenhof.nl.