West-Brabant

Natuurtheatervoorstelling KUDDE trekt over Kalmthoutse Heide

Maarten Elst Maarten Elst

Een opmerkelijk zicht op de Kalmthoutse Heide. Na een kudde van ruim vijfhonderd schapen volgt een kudde met tientallen mensen met een koptelefoon op. Ze zijn beide onderdeel van de natuurtheatervoorstelling KUDDE op de Kalmthoutse Heide. Het is voor het eerst dat er een natuurtheatervoorstelling plaatsvindt op de heide. Nog tot en met vrijdag 5 september kunnen bezoekers het verhaal van dichtbij meemaken.

Nee, het was nog nooit eerder voorgekomen dat een natuurtheatervoorstelling door de Kalmthoutse Heide trok, bevestigt Jan Weverbergh, coördinator van het grenspark. Dat de show maar tot zondag 5 september te bezoeken is, is om het natuurgebied zo min mogelijk te belasten.

Kuddegedrag

“KUDDE is een interactieve beleving waarbij het publiek over de Kalmthoutse Heide gaat lopen met hoofdtelefoons op”, vat regisseur Heleen van Doremalen samen. “Tijdens die wandeling ontmoeten ze een kudde schapen. Echte schapen. Vervolgens gaan zij een wandeling maken over de heide tijdens zonsondergang. Als het donker wordt, dan gaan ze het bos in en daar zijn vervolgens allerlei lichtprojecties van collega Leonie Muller te zien.”

De voorstelling heeft als thema kuddegedrag, iets wat Van Doremalen fascineert. “Voor mij zijn mensen ook kuddedieren. Daar gaat de voorstelling ook over.”

Tussen de schapen

Dit keer dus geen tribunes in een theaterzaal, maar een wandeling door de Kalmthoutse Heide. De theatermakers maken dankbaar gebruik van het podium wat hen is geboden. “Omdat we nu ook de natuur en de omgeving meenemen in het verhaal geeft dat een zintuigelijke ervaring”, vertelt Leonie Muller. “Je voelt de natuur om je heen. Je voelt de wind. Je loopt door de natuur heen, tussen de schapen. De zon gaat onder, het wordt donkerder. Er zijn allerlei elementen in de natuur die je door het verhaal extra beleeft.”

Zonder al te veel te verklappen licht Van Doremalen een tipje van de sluier. “Het gaat over een man die in een klein dorp woont en de enige zoon is van de bakker. Er wordt toch van hem verwacht, ook al wordt dat niet gezegd, dat hij de bakkerij over gaat nemen. Maar hij weet niet of er wel een bakker in hem schuilt. Hij heeft een vriend, die is schaapsherder, en die is helemaal oké met waar hij is. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat hij eerst de wereld wil gaan verkennen.”

Kaartverkoop ging hard

Later in de wandeling, wanneer het echt donker begint te worden, komen de kunstwerken van Muller aan bod. “Het zijn vooral filmprojecties. Ik heb vooral ook de natuur gebruikt om op te projecteren. Dat het samensmelt met de natuur. Het staat centraal in het verhaal. Dat wat de man beleeft, komt terug in de natuur.”

De tickets gingen als zoete broodjes over de toonbank. In een recordtempo waren alle plaatsen uitverkocht. “Ja, dat is wel een dingetje he?”, zegt Van Doremalen. “Binnen vier dagen waren ze allemaal uitverkocht. Maar zeker niet getreurd, er vallen altijd nog een aantal plekken weg in één van de voorstellingen. Mensen kunnen zich via de website www.kudde.org aanmelden voor de wachtlijst. De kudde is al vijf jaar onderweg door heel Nederland en België. Dus we hopen volgend jaar weer op een andere plek te mogen staan.”