Hoogerheide

Wethouder roept inwoners op: ‘Kom met creatieve waterideeën’

Han Verbeem Han Verbeem

Wie in Woensdrecht plannen heeft om de buurt groener en beter bestand te maken tegen weersextremen, kan aanspraak maken op provinciale subsidie. “De gemeente helpt hen hierbij. Bewoners en bewonersgroepen kunnen deze rechtstreeks bij de provincie aanvragen; voor Woensdrecht kan de gemeente inwoners daarbij ondersteuning bieden”,  aldus de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal. Jaarlijks stelt de provincie € 180.000 beschikbaar voor buurtnatuur- en buurtwaterprojecten. De hoogte van de subsidie is 60 % van de subsidiabele kosten.

Waterbewustzijn

Het gaat om de ondersteuning van projecten die bijdragen aan waternatuur, aldus de lokale bewindsman. “Hierbij kunt u denken aan kleinschalige natuur- en waterprojecten die een positief effect hebben op het klimaat, op het waterbewustzijn, educatie en een gezonde en duurzame leefomgeving.”

Klimaatverandering

Het zijn zogeheten klimaatadaptieve maatregelen, die de woonomgeving bestendiger maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Nu de zomers warmer en droger worden is het extra belangrijk om water zo lang mogelijk vast te houden. “Wanneer we stenen vervangen door groen, wordt een omgeving weerbestendig. Planten en bomen vangen regenwater op en zorgen voor verkoeling bij hitte.”  Hele concrete voorbeelden zijn het vergroenen en minder ‘versteend ‘maken van een schoolplein, het aanbrengen van geveltuintjes in een straat of groene daken op schuurtjes.