Bergen op Zoom

Negatief zwemadvies Bergse Binnenschelde domper voor watersport

Emma Janvier Emma Janvier

De Bergse Binnenschelde heeft van de provincie Noord-Brabant een negatief zwemadvies gekregen. Dit houdt in dat zwemmen in het water wordt afgeraden, maar niet verboden is. En hoewel dit niet de eerste keer is dat dit water een negatief zwemadvies krijgt, heeft het een grote impact op de watersport en andere recreatie die zich in deze omgeving bevindt.

Drie dames die langs de Binnenschelde een wandeling maken, vertellen wat ze van het advies vinden. “Het is toch zonde dat hier zo’n mooi strandje ligt en dat er niet eens in het water gezwommen kan worden.”

Alle drie de dames wonen al meer dan vijftig jaar in Bergen op Zoom, en zijn zeer stellig in de zwemkwestie. “Mijn kinderen mochten hier vroeger wel eens pootjebaden, maar als ze thuis kwamen dan moesten ze gelijk onder de douche”, vertelt een van de vrouwen. “Ik wilde echt niet dat ze ziek zouden worden.”

Watersport

Joris Volker is de voorzitter van zeilclub Aan Lager Wal (ALW). De leden van deze club varen wekelijks op de plas, en hebben dus veel met het water te maken. “Wij schrokken wel even van het nieuws. We dachten dat de waterkwaliteit juist op orde was gebracht afgelopen jaren”, zegt hij.

Gelukkig is het voor de bootsporten niet direct een probleem. “Zeilen doe je natuurlijk in een boot, dus kom je in principe niet direct met het water in contact.” Wel hebben de leerlingen van ALW zelf de keuze om recreatief het water in te gaan. “Als vereniging zullen we wel goed na moeten gaan denken of we dit nog willen toestaan.”

Op zoek naar een oplossing

Volker vertelt dat veel voorzitters van de watersportverenigingen aan de Binnenschelde maandag al contact hebben gehad met de gemeente. “De gemeente ziet ook wel in dat ze komende jaren dit probleem aan moet gaan pakken. Als je de bruisende wateractiviteiten wil behouden, moet er iets gebeuren. Anders verlies je het.”

De oplossing volgens Volker? Het water van de Binnenschelde weer stromend maken. “Het is nu eigenlijk een hele grote badkuip waarin het water gewoon stil staat.” Een doorstroom met een doorsteek zou volgens hem ideaal zijn. Maar zo ver is het nog lang niet. “Voor we terug kunnen naar zout water en eb en vloed, moeten we eerst op zoek naar een gepaste oplossing.”

Op deze plekken in de gemeente Bergen op Zoom kun je wel veilig zwemmen.

Lees ook: ‘Watersportend Bergen op Zoom, laat je horen!’