Bergen op Zoom

Negen raadsleden vertrekken uit Bergse gemeenteraad

Han Verbeem Han Verbeem

Negen raadsleden komen in de nieuwe raad van Bergen op Zoom niet meer terug: Peter van den Ouden (GroenLinks), Maarten van ‘t Hof (Lokaal Realisme), Rik Simons (GBWP), Dyana Rommens (GBWP), Maarten van Eekelen (GBWP), Piet Roosendaal (GBWP), Louis Weyten (Lijst Linssen), Jaap van Dam (CDA) en Farid El-Khassim (BSD). Donderdag was een afscheidsbijeenkomst en voor El-Khassim was dat een bijzonder moment: hij kreeg een koninklijke onderscheiding.

Bij het afronden van drie raadsperiodes van elk vier jaar krijgt een vertrekkend raadslid vrijwel automatisch een lintje. Veel politici zijn naast hun raadswerk ook maatschappelijk actief, zoals El-Khassim, en voor hen is de onderscheiding ook een waardering voor de jarenlange inzet in de samenleving.

Geëmotioneerd

Zichtbaar geëmotioneerd nam het vertrekkende BSD-raadslid het koninklijk eerbetoon in ontvangst. Burgemeester Frank Petter speldde hem de medaille op, en met een brok in de keel stond El-Khassim voor het spreekgestoelte. Hij had een moeilijke periode achter de rug, waarin hij zich echter gesteund voelde door veel raadscollega’s; zoals zijn voorman Louis van der Kallen en ook VVD-voorman Gertjan Huismans. Vanaf de publieke tribune klonk luid applaus, met een spandoek van het Adrianohuis – een opvanghuis voor jongeren waarvan El-Khassim medeoprichter is. Voor Louis Weyten, die sinds 1999 deel uitmaakte van de Bergse gemeenteraad, lag donderdag eveneens een onderscheiding klaar. Weyten had zich echter voor de afscheidsbijeenkomst afgemeld. Ook Van Eekelen was aanwezig maar die had zijn lintje al bij een eerder afscheid uit de raad ontvangen.

Automatisme

Niet ieder raadslid hecht waarde aan een medaille als afscheidscadeau. Zo heeft Peter van den Ouden, republikein in hart en nieren, de voor hem gereserveerde koninklijke onderscheiding beleefd afgeslagen. “Ik heb geen behoefte aan een lintje uit automatisme”, legt Van den Ouden uit. Dat heeft hij de raadsgriffie al enkele weken geleden laten weten. “Vier raadsperiodes heb ik het vertrouwen van de kiezer gehad en dat zegt mij veel meer dan een onderscheiding.”