Halsteren

Nic (87) maakt fietsroute over bergen in Halsteren

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Zo hoog als de bergen in Zwitserland en Oostenrijk zijn ze niet. Maar ze zijn een stuk toegankelijker en veelal mooi om te zien. Het gaat over de Halsterse Bergen. Want hoewel je het niet zou verwachten: Halsteren heeft er maar liefst dertien. De 87-jarige Nic van den Boogaard bracht ze stuk voor stuk in kaart voor een fietsroute.

Nic woonde vroeger op de Konijnenberg. “Ik dacht ‘goh, dit is natuurlijk geen berg zoals in Zwitserland, maar als ik de straat uitloop dan loop ik zo naar beneden de polder in’. En tot mijn verbazing ligt daar de Frankenberg, en die ligt laag!”

De dertien bergen

Dat vond Nic interessant, en daarom ging hij op onderzoek. “Er kwamen er steeds meer tevoorschijn.” Alle bergen bracht Nic in kaart, en uiteindelijk maakte hij een fietsroute die over alle bergen gaat.

Er zijn in totaal dertien bergen in Halsteren: de Kruisberg, Jacobsberg, Den Berg, Jankenberg, Gele Zandberg, Korenberg, Rijselbergen, Staakberg, Spinolaberg, Konijnenberg, Franckenberg, Bremberg en Daansberg.

“Soms als je een beetje tijd teveel hebt, dan ga je fietsen”, vervolgt Nic. “Zo kwam ik bijvoorbeeld bij de Jankenberg terecht.” De Jankenberg heet Jankenberg omdat mensen daar vroeger terecht konden om te huilen. “Daarom staat er een kapelletje”, legt Nic uit.

De route

De speciale fietsroute start vanaf Hof van Ram aan de Beeklaan. “Vanuit hier rij je naar het Oosten, dan naar het Zuiden en vervolgens naar het Westen. En dan ga je weer van West naar Noord. Dat is een mooi kringetje rond de kern van Halsteren. Een ontzettend leuke ontdekkingstocht”, meent de fanatieke fietser.

Wie de route graag wil fietsen, moet hiervoor naar het heemhuis. “Daar kunnen ze een folder ophalen. Áls ze er nog zijn.”

Trots maar bescheiden

Nic is erg bescheiden over zijn fietstocht. “Ik ben er vooral trots op dat dit gemaakt is door een groep mensen. Ik ben er niet trots op dat ik dit bedacht heb hoor”, lacht hij nonchalant. “Het is fijn dat een ander het een leuk idee vindt en er wat mee wil doen, waar de gemeenschap veel plezier aan kan beleven!”