West-Brabant

Niet thuis tijdens je quarantaine levert een flinke boete op

Foto: Shutterstock

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Sinds ruim een week worden Tilburgse ambtenaren ingezet om in onze veiligheidsregio te controleren of mensen zich aan de quarantaineregels houden. Wie niet thuis wordt aangetroffen kan rekenen op een boete van 339 euro, per persoon. Dat loopt aardig op wanneer je als gezin besluit toch de deur uit te gaan.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beschikt over lijsten van mensen die zich aan quarantaineregels dienen te houden. Dat kan zijn omdat ze positief getest bleken maar ook omdat ze in bepaalde andere landen waren. Vanuit VWS worden deze mensen gebeld en wie niet opneemt of om andere redenen niet thuis lijkt te zijn, kan op bezoek rekenen.

Eén waarschuwing, daarna een boete

Een klein team van controleurs, medewerkers van de gemeente Tilburg, krijgt sinds goed een week namen en adressen door van mensen die niet opnemen als het ministerie belt. Zij gaan er dan met z’n tweeën op af, om te controleren of dit klopt. Als de betreffende inwoners van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant inderdaad niet op het betreffende adres worden aangetroffen, volgt in eerste instantie een waarschuwing. Bij de tweede constatering levert het een boete op van 339 euro per persoon. Dus een gezin met twee ouders en twee pubers krijgt dat bedrag vier keer voor de kiezen, aldus een woordvoerder van de uitvoerende gemeente; “De boete is echt op individuele basis.”

Tot nu toe loopt het niet storm met het aantal controles aan huis, meldt diezelfde woordvoerder. Denk aan zo’n vier per week in de hele regio. In de gemeenten Roosendaal, Woensdrecht en Bergen op Zoom hebben ze ook nog niet plaatsgevonden.

Effectiviteit

Veel mensen geven mobiele nummers op. Het is natuurlijk de vraag of ze echt thuis zijn wanneer het ministerie belt. Op de vraag hoe effectief de telefonische controles van VWS zijn, kon Tilburg geen antwoord geven. “Wij voeren alleen de huisbezoeken uit en geven eventueel bekeuringen.”

Bij het ministerie weten ze het wel, al duurt het even voor we antwoord krijgen. Er is een belteam samengesteld dat mensen vraagt of het ze lukt zich aan de quarantaineplicht te houden. Hiervoor zijn belscripts opgesteld. Bij mobiele nummers letten de medewerkers tijdens het gesprek op (omgevings)geluiden die eventueel doen vermoeden dat de reiziger zich niet thuis bevindt. Wanneer iemand zich bijvoorbeeld in een winderige omgeving bevindt en de reiziger antwoordt dat hij/zij op zijn balkon staat, wordt gevraagd of de reiziger naar binnen kan gaan.

Versoepelingen

Er wordt bewust niet met een anoniem nummer gebeld omdat veel mensen dan niet opnemen. De controles zijn ingezet omdat is gebleken dat er nogal wat mensen zich niet aan de regels houden. Volgens VWS is het van belang dat iedereen ook nu nog de quarantaineplicht opvolgt. Juist daardoor zijn bepaalde versoepelingen mogelijk. Tot wanneer deze controles plaatsvinden is nog onduidelijk.