Roosendaal

Nieuw platform Roosendaal voor Jou draagt bij aan samenzijnsgevoel

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een nieuw sociaal platform, brengt stichting Social Klus inwoners uit Roosendaal in contact met anderen. Op Roosendaal voor Jou vinden zij activiteiten in hun wijk, dorp of straat, georganiseerd door sport- en cultuuraanbieders, zorg- en welzijnsorganisaties, dorp- en wijkhuizen en inwoners zelf. “We willen de kracht van verbinding samenbrengen.”

Doordat de sociale cohesie onder druk staat, presenteerde Social Klus in augustus al het platform Roosendaalse Vrienden. In tegenstelling tot Roosendaal voor Jou richt dat platform zich voornamelijk op eenzaamheidspreventie. Het nieuwe platform wil vooral het samenzijnsgevoel in wijken, dorpen en straten stimuleren.

In een bubbel

Wethouder Inge Raaijmakers, die het laagdrempelige platform al mocht testen, vindt het belangrijk dat het platform bijdraagt aan een leuke buurt.  “Wat kunnen bewoners voor elkaar betekenen?”

Aan dat platform is veel behoefte, merkt Buurtgezinnencoördinator Anouska Vos. Zij ziet verschillende gezinnen, die bijvoorbeeld door een scheiding in andere wijk komen wonen. “Ze kennen hun nieuwe buurt niet en vinden de stap moeilijk om sociale activiteiten te vinden. Daardoor zitten ze in een bubbel.” Ze is blij met de komst van Roosendaal voor Jou. “Het is echt voor iedereen, niet versnipperd.”

Zichtbaar maken

Inmiddels staan er al meer dan 350 openbare, niet-commerciële evenementen op het platform, weet Social Klus-bestuurder Gijs Bullens te vertellen. “Denk aan activiteiten in het buurthuis, een spreekuur van een maatschappelijk werker, een buurtbarbecue, sportactiviteiten en wandeltochten door de Roosendaalse natuurgebieden.”

Een organisatie die wil kijken hoe ze mensen kunnen bereiken met culturele activiteiten, is CultuurCompaan. “Als je het evenement verspreidt, rolt het balletje vanzelf verder en melden mensen zich aan,” aldus participatiemedewerker Yvonne Telleman. Zo had het project Ik vergeet je niet eerst dertig aanmeldingen, inmiddels staat de teller op 96. “Het platform maakt deze activiteiten meer zichtbaar.”

Naast het zichtbaar maken van deze activiteiten, hoopt Social Klus vooral dat de kracht van verbinding tussen gemeente, inwoners en organisaties samengebracht wordt op het laagdrempelige platform.

Raaijmakers deelt die ambitie. “Het is mijn droom dat al onze inwoners aansluiting vinden bij activiteiten in hun dorp, wijk of straat. Ik ben ervan overtuigd dat Roosendaal voor Jou meerwaarde heeft en écht een verschil kan maken.”

Lees ook: Platform Roosendaalse Vrienden trekt mensen uit isolement: ‘Ik viel in een gat’