Ossendrecht

Nieuwe Bronzen Os is klaar voor carnaval

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Ossendrecht heeft binnenkort de Bronzen Os weer terug. Het nieuwe beeld is af en wordt nog vóór carnaval terug op z’n sokkel gezet.

De eerste Bronzen Os werd in augustus vorig jaar gestolen. De daders zijn nooit gevonden. Het bronzen beeld is een belangrijk symbool voor het carnaval in Ossendrecht. De os is een eerbetoon aan carnavalsstichting d’Ossekoppe. De diefstal leidde dan ook tot flinke verontwaardiging in Ossendrecht.

Betonnen broertje

In oktober verscheen er ineens een nieuwe os op de sokkel. Een betonnen broertje van de os. Het betonnen beeld was een idee van Paul Jaspers en Frans Hendrickx. Het ging om een tijdelijke oplossing, in de hoop dat er ooit weer een echte bronzen os zou komen.

Terugplaastsing

De gemeente Woensdrecht had 10.000 euro beschikbaar voor vervanging van het beeld. Er was maar één gieterij die het voor dat bedrag kon doen. De Bronzen Os is daar opnieuw gemaakt en kan binnenkort terug op zijn plek worden gezet. De exacte datum van terugplaatsing en de officiële onthulling is nog niet bekend. Maar de gemeente Woensdrecht heeft laten weten dat het in elk geval ruim voor carnaval zal zijn.