Ossendrecht

Nieuwe expositie over Tweede Wereldoorlog in luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In luchtvaartmuseum Wings over Woensdrecht in Ossendrecht is sinds deze week een expositie over de Tweede Wereldoorlog te zien. Vrijwilligers van het museum en leden van het Plane Hunter Recovery Team hebben de expositie samengesteld.

In het museum is normaal gesproken alleen het erfgoed van Aviolanda Fokker en vliegbasis Woensdrecht te zien. ‘’We laten dat stukje geschiedenis graag zien aan de mensen uit de regio’’, vertelt oprichter Sjaak van Loon. Maar de komende maanden staat het museum ook stil bij de bevrijding van de gemeente in 1944. In de spotlights staan de Spitfires en V1-bommen, ook wel vliegende bommen genoemd.

Uit balans

‘’Spitfires zijn vliegtuigen die net iets sneller en wendbaarder waren dan die van de Duitsers. Ook waren dit de vliegtuigen die V1-bommen uit de lucht probeerde te krijgen.’’ V1-bommen werden regelmatig vanuit Rotterdam afgevuurd richting Antwerpen en kwamen dus over de gemeente Woensdrecht langs. Bestuurders van de Spitfires vlogen vlak naast de V1-bommen, en tikten met hun vleugel die van de bom aan. ‘’Op die manier raakten de V1-bommen uit balans en crashten ze.’’

110 bommen

In verschillende vitrinekasten zijn onderdelen terug te vinden van die Spitfires en bommen. ‘’We hebben hier een deel van een landingsgestel, een registratiekaartje van een vliegtuig en manchetknopen van een piloot’’, vertelt onderzoeker Jan Dammer. Hij heeft onder andere uitgezocht hoeveel vliegtuigen en bommen in de regio zijn gecrasht. ‘’Dankzij opgravingen is bekend dat er 110 van die bommen in de Zuidwesthoek terecht zijn gekomen. Ook zijn er 36 vliegtuigen neergestort.’’ De meest recente opgraving vond net over de grens bij Huijbergen plaats.

Wie de expositie wil bezoeken kan dit tot begin augustus doen. Het museum is iedere maandag-, zaterdag- en zondagmiddag van een tot vier uur ’s middags open. Groepen vanaf zes personen zijn op afspraak ook andere dagen welkom.