Roosendaal

Nieuwe flitspalen in Roosendaal flitsen in paar maanden tijd 5.664 overtredingen

Foto: Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De drie nieuwe vaste flitspalen in Roosendaal hebben in korte tijd al 5.664 overtredingen gefotografeerd. Eén van de palen staat op de Van Beethovenlaan, de andere twee staan op de Burgemeester Freijterslaan. Ze controleren op het rijden door rood licht en op snelheid. Het geld van alle boetes gaat niet naar de gemeente, maar naar het rijk.

De vaste flitspalen zijn afgelopen zomer in Roosendaal geplaatst, maar ze zijn pas later aan gezet. Op de Burgemeester Freijterslaan staan twee flitspalen, dus voor allebei de rijrichtingen. Daar is de controle eind september begonnen. In de periode van eind september tot en met december leverde dat 2.636 snelheidsovertredingen op. En er reden 1.697 voertuigen door rood.

Groot verschil tussen rijrichtingen

In totaal zijn dat dus 4.333 bekeuringen in zo’n drie maanden tijd. Opvallend is dat er een flink verschil zit tussen de rijrichtingen. De paal op de Burgemeester Freijterslaan richting het centrum heeft veel meer geflitst dan die richting de A17. Richting het centrum zijn in totaal 2.694 overtredingen gezien. Richting de A17 waren het er 1.639.

Zo’n 35 overtredingen per dag

De controle op de Van Beethovenlaan is pas later begonnen. Daar werkt de flitspaal sinds eind november en de cijfers gaan dus over een periode van een week of vijf. Toch werden daar ook al 1.331 overtredingen geflitst. De meeste bekeuringen waren voor te hard rijden. Dat waren er 1.065. En er reden 266 mensen door rood.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de cijfers van alle flitspalen in Nederland afgelopen week bekend gemaakt . De nieuwe exemplaren van Roosendaal staan dus voor het eerst in deze lijst. Net als de mobiele flitspaal die dit jaar voor het eerst werd ingezet. Bergen op Zoom had de Brabantse primeur en ook die flitspaal registreerde veel overtredingen. Maar in Roosendaal gaat het om flitspalen die op een vaste plek staan. Daar wordt dus voortaan altijd gecontroleerd.

Lees ook: Twee flitspalen moeten snelheid halen uit drukke Roosendaalse straten Lees ook: Extra flitspalen moeten snelheidsduivels afremmen in Roosendaal