Ossendrecht

Nieuwe gps-expeditie in Ossendrecht officieel gelanceerd

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De Brabantse Wal heeft te maken met verdroging. Om daar aandacht voor te vragen bij de jeugd heeft Natuurpodium in opdracht van Stichting Brabantse Wal een nieuwe gps-expeditie opgezet bij de Volksabdij in Ossendrecht. Leerlingen van basisschool ‘t Paviljoen mochten de gps-expeditie deze week voor het eerst beleven.

Voordat de leerlingen mogen beginnen met gps-tocht krijgen ze eerst uitleg van Robert Deliën, directeur van Natuurpodium. Er is namelijk volgens het verhaal iets vreemds aan de hand in het Abdijbos. Met een digitale schatkaart moeten de kinderen op zoek naar 10 sleutels die verspreid over het bos liggen. Bij iedere sleutel krijgen ze een vraag over het gebied. Als de expeditieleden alle sleutels hebben gevonden kunnen het ze mysterie van het verdwenen ven oplossen.

“Het is de bedoeling jongeren naar de natuur te brengen en ze erover te laten leren”, vertelt Deliën. “De achterliggende gedachte van de expeditie heeft te maken met de verdroging op de Brabantse Wal. Daar waar we vroeger nog vennetjes en heidemeertjes hadden, zie je nu dat het water verdwijnt en dat is een probleem. Dat willen wij op een leuke en speelse manier onder de ogen brengen.”

Natuureducatie

Ook Tim Berendsen, exploitant brasserie Abdijbos, hecht veel waarde aan het stukje educatie. “We vonden dat rond dit stukje natuur wat activiteiten ontwikkeld moesten worden”, vertelt Berendsen. “Niet alleen maar een stukje ontspanning maar ook wat educatie. Het Natuurpodium is de perfecte partij om daarbij aan te sluiten.” De gemeente Woensdrecht steunt het Natuurpodium al vanaf de oprichting. “Ik vind het heel leuk dat er nu ook hier een gps-expeditie is”, vertelt wethouder Lars van der Beek doelend op Bergen op Zoom.

Ga lekker het bos in!

“De expeditie is gefinancierd door het Marcel Fränzel Educatiefonds. Dat is door de vorige burgemeester van de gemeente opgericht voor educatie van de jeugd en om ze de natuur te laten beleven”, vertelt Natuurpodium directeur Deliën. “In eerste instantie is de expeditie opgezet voor schoolklassen op de Brabantse Wal.

De tweede doelgroep -die juist in de weekenden en in de vakanties komt- zijn de gezinnen die naar het Abdijbos komen met hun kinderen. Deliën heeft dan ook één echte tip voor alle families: “Ga lekker het bos in, ga een expeditie doen en dan vinden de kinderen het in één keer supertof om zo’n boswandeling te maken!”