Roosendaal

Nieuwe kazerne Korps Commandotroepen waarschijnlijk in Nispen

Roosendaal, 17 april 2024. Foto's van de ondertekening Bestuurlijk akkoord nieuwe kazerne Korps Commandotroepen door Defensie, gemeente Roosendaal, gemeente Rucphen en de provincie Noord-Brabant (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De mogelijk toekomstige locatie voor de nieuwe kazerne van het Korps Commandotroepen (KCT) is bekend. Het is de bedoeling dat de kazerne van deze special forces komt aan de Antwerpseweg, vlakbij Nispen. De komende tijd wordt onderzocht of de beoogde locatie inderdaad geschikt is.

Dat schrijft staatssecretaris Van der Maat aan de Tweede Kamer. Er zijn nu nog meerdere oefen- en werklocaties voor de commando’s in Roosendaal en Rucphen. Het is dus de bedoeling dat er straks één duurzame kazerne komt.  Bovendien is de huidige locatie in Roosendaal te klein, waardoor uitbreiden niet meer mogelijk is. Daarnaast ligt het logistiek centrum in Rucphen, wat zorgt voor veel verkeersbewegingen met uitstoot.

Antwerpseweg meest geschikte locatie

De afgelopen anderhalf jaar is er door Defensie, de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Roosendaal en Rucphen gezocht naar een nieuwe locatie. Voor defensie zijn de uitgangspunten concentreren, verduurzamen en vernieuwen belangrijk. Voor de gemeenten en provincie is het belangrijk dat de nieuwe kazerne goed in de omgeving past, en dat het maatschappelijke en sociaaleconomische belang voor de regio behouden blijft. De locatie aan de Antwerpseweg sluit hier het beste bij aan.

De beoogde locatie (foto: Defensie)

Van der Maat is blij dat er een voorkeurslocatie voor de nieuwe kazerne is gevonden. “Speciale eenheden zijn in deze veranderde wereld hard nodig”, verklaart de staatssecretaris. De nieuwe kazerne moet aantrekkelijk zijn om te wonen en te werken. “Daarnaast zijn er goede schiet- en trainingsfaciliteiten nodig.” Commandant Smeets van de commando’s vult aan: “Er wordt naar verwachting steeds vaker beroep op ons gedaan. We hebben behoefte aan alle voorzieningen op één plek zodat mijn collega’s zich optimaal kunnen voorbereiden voor hun taak: direct wereldwijd inzetbaar zijn.”

Verankerd in de regio

Volgens burgemeester Han van Midden is het goed dat het KCT binnen de gemeente blijft, omdat het al meer dan zeventig jaar in de regio zit. Ook de Rucphense burgemeester Marjolein van der Meer Mohr is blij. “Dit betekent dat het KCT stevig verankerd blijft in onze regio. Bovendien ben ik trots dat de trainingsfaciliteiten in de bossen van Rucphen blijven.” Van Midden voegt daaraan toe dat het KCT bijdraagt aan de werkgelegenheid en de lokale economie. “En de commando’s hebben een prachtige voorbeeldfunctie voor onze jeugd.”

In 2026 wordt een definitief besluit genomen over de voorkeurslocatie. Als de kazerne daadwerkelijk aan de Antwerpseweg komt, kan de bouw beginnen. Dat kan echter nog jaren duren. Het gaat om een termijn van tien tot vijftien jaar.

De KCT is een eenheid van de Koninklijke Landmacht. Commando’s voeren speciale operaties uit in vijandelijk gebied. Ook verlenen ze steun aan bondgenoten en eenheden van landmacht, luchtmacht en marine.