Roosendaal

Nieuwe kunstgalerie maakt Roosendaal weer nét wat artistieker

Voor Laurens en zijn ouders bleek Roosendaal de ideale locatie.

Sven de Laet Sven de Laet

Roosendaal is sinds afgelopen weekend een artistieke highlight rijker. In de Stationsstraat werd zaterdagmiddag galerie VIA STRATA geopend door wethouder Toine Theunis. “Dit is een mooie toevoeging aan de stad.”

Een betere dag hadden Laurens Mostert en zijn ouders niet kunnen kiezen voor de opening van hun galerie. “We hebben schitterend weer én dat uitgerekend vandaag ‘de anderhalve meter’ vervalt, is natuurlijk helemaal toevallig.” Maar goed ook, want er kwamen behoorlijk wat bezoekers een kijkje nemen. Onder hen ook de twee kunstenaars die de eer hebben als eerste te exposeren in VIA STRATA: Martine Koning en Lucas Rozenboom.

Mostert, zelf ook kunstenaar, is blij dat de werken nu eindelijk voor iedereen te zien zijn. “We hebben de afgelopen maanden behoorlijk wat aan het pand gedaan. Dat we nu écht van start kunnen, voelt geweldig.”

Dat de galerie nu in Roosendaal opent, is op het eerste gezicht trouwens helemaal niet zo logisch. “Ik kom zelf uit Den Haag en mijn ouders woonden in Zuid-Limburg. Die wilden toch weer meer richting de Randstad. Uiteindelijk kwamen we halverwege uit.” En Roosendaal bevalt het drietal goed. “Het is een mooie, levendige stad, waar een hoop gebeurt.”

Ik ga hier zeker nog eens binnenwandelen.

Woorden waar wethouder Teunis blij mee zal zijn. “We staan in Roosendaal niet bekend om onze kunst, terwijl we toch echt een paar grote namen hebben. Zelf heb ik ook wat mooie werken aan de muur hangen. Dat we er nu een galerie bijkrijgen – ook nog eens in een bijzonder pand – is een waardevolle toevoeging aan de stad. Ik ga hier zeker nog eens binnenwandelen.”

De lokale invloed moet ook in de galerie zelf te zien zijn. “Op dit moment komen de werken nog van kunstenaars uit andere delen van het land, maar we mikken uiteindelijk op werken uit deze regio.”