Bergen op Zoom

Licht, camera, geluid? Streamen!

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het afgelopen jaar werden door corona historisch veel evenementen afgelast. Aan de andere kant is het streamen van evenementen sinds vorig jaar ook sterk in opkomst. Een nieuwe opleiding in Bergen op Zoom sluit perfect aan op deze trend.

Vanaf aankomend schooljaar start de nieuwe opleiding broadcast en streaming technicus bij Curio in Bergen op Zoom. In het Eventum aan de Doctor Ingenieur van Veenweg zullen de theorie en praktijklessen voor de nieuwe opleiding worden gegeven. Op dit moment worden op die locatie al de opleidingen podium- en evenemententechniek en AV-specialist verzorgd.

Streaming is booming

De reden voor de uitbreiding is de toenemende vraag vanuit de markt voor een broadcast en streaming technicus, laat Curio weten. “Streaming is sinds vorig jaar flink in opkomst. Vanwege het coronavirus was het lang niet mogelijk om fysiek bij evenementen aanwezig te zijn. Om de evenementen toch door te laten gaan, konden geïnteresseerden meekijken via het internet via een livestream. Voor het streamen van evenementen zijn er mensen nodig die weten hoe je dat technisch mogelijk maakt. En ervoor zorgen dat beeld, licht en geluid perfect zijn. De opleiding broadcast en streaming technicus leid je hiervoor op”, aldus de onderwijsinstelling.

Broadcast en streaming technicus

Hoewel de nieuwe opleiding veel overlap kent met de bestaande opleidingen, was er toch een behoorlijk gat tussen de twee, zegt Koen Janssen, docent lichttechniek. “En toen kwam corona. We zagen dat dit zorgde voor een verandering in de branche. Mensen uit de evenementenwereld werden gevraagd voor streamingsklussen. Er is vanuit de markt steeds meer vraag naar broadcast en streaming technicus. Daarom hebben we de opleiding podium- en evenementen techniek uitgebreid.” Het gaat in de nieuwe opleiding niet alleen over live-streams op internet, maar ook over het uitzenden (broadcasten) van televisie uitzending.

Proefdraaien

Er wordt op dit moment al proefgedraaid voor de opleiding. Twee studenten van podium en evenementen techniek en zes studenten van AV-specialist volgen het keuzedeel verdieping broadcast. Ze mochten al meewerken aan het online studiekeuze event van Curio en projecten vanuit theater de Kring en poppodium Gebouw-T.

Baankansen

Met de baankansen zit het volgens Koen Janssen meer dan goed. Hij verwacht dat het streamen van evenementen blijvend is. “Ook als evenementen straks weer fysiek bezocht gaan worden, zal streaming blijven bestaan. Je kunt dan bijvoorbeeld een evenement bezoeken of live beleven vanuit huis.”

Curio is samen met Gemeente Bergen op Zoom, theater De Maagd, Tait en Siemens tevens bezig met een koppeling tussen de opleidingen mechatronica en podium- en evenementen techniek. Dit zal plaatsvinden in theater De Maagd in Bergen op Zoom.