Roosendaal

Nieuwe proeftuinen centrum Roosendaal: 30km-zone, boombakken en rozen op wegdek

De proeftuin bij de Dominestraat in Roosendaal (foto: gemeente Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In de Dominéstraat in Roosendaal zie je niet alleen haaientanden en zebrapaden op het wegdek. Er zijn nu ook rode rozen op de weg geschilderd, alsof ze lukraak rondgestrooid zijn. De gemeente Roosendaal is hier begonnen met de volgende proeftuinen: plekken waar de gemeente, bewoners en ondernemers samen nieuwe dingen uitproberen. Net zoals de eerste proeftuin bij het station. Daar verschenen in april grote roze stippen op de weg.

In totaal komen er zes proeftuinen met probeersels om de veiligheid en de leefbaarheid te verbeteren. Het gaat dus niet alleen om versierselen op het wegdek of om extra groen in de straat. Maar ook om herinrichting van de straten om het verkeer veiliger te maken. Het stationsplein was de eerste proeftuin. De tweede is bij de Dominéstraat en Bloemenmarkt. Op de weg zijn al rode rozen geschilderd. En binnenkort komen er in de straten ook boombakken te staan.

Fietsers belangrijker op Burgemeester Prinsensingel

De derde proeftuin is de Burgemeester Prinsensingel in Roosendaal. Dat wordt een fietsstraat. Zo’n straat is vooral bedoeld voor fietsers en dus ook ingericht voor fietsers, maar auto’s mogen daar ook rijden. En een stuk van de straat wordt eenrichtingsverkeer. De Burgemeester Prinsensingel krijgt ook een opknapbeurt met boombakken, picknickbanken en een jeu-de-boulesbaan.

Het voordeel van de proeftuinen is het tempo: de gemeente kan snel ingrijpen als blijkt dat dingen niet goed gaan. Daarom is er ook overleg met omwonenden. “Samen met bewoners en ondernemers is nagedacht over hoe we deze straten kunnen verbeteren op het gebied van verkeersveiligheid, leefbaarheid en groen,” aldus de gemeente op Facebook.

Lees ook: Gemeente Roosendaal tevreden met verloop proeftuin Stationsplein: ‘We leren er alleen maar van’ Lees ook: Eerste proeftuin in Roosendaal: ‘Ik dacht dat iemand hier aan het schilderen was geweest’