Woensdrecht

Nieuwe school Woensdrecht fors duurder, raad akkoord: ‘We kunnen aan de slag’

Het toekomstige IKC aan de Fortuinstraat in Woensdrecht.

Han Verbeem Han Verbeem

De raad van Woensdrecht is akkoord met de bouw van  het nieuwe IKC, het Integraal KindCentrum, aan de Fortuinstraat in Woensdrecht. Daar gaan de huidige basisscholen De Stappen en De Poorte, onder de naam Fortuna, samen in een nieuw schoolgebouw. Ook komt er de kinderopvang van LPS en een gymzaal. Kosten: al met al een krappe tien miljoen euro. Voor alle partijen is het woensdagavond in de Opinieraad een hamerstuk: “Donderdag kunnen we besluiten en vrijdag gaan graven.”

Wethouder Van der Beek noemt het zelf  “de hoogmis” uit zijn negenjarige loopbaan als wethouder. Sinds 2016 is de gemeente bezig met de voorbereiding van de nieuwe school, waar ook ruimte is voor buitenschoolse activiteiten. Nu wil hij de raad niet onder druk zetten maar toch dringt de tijd. Want de rente stijgt. Eén procent rentestijging kost de gemeente structureel 60.000 euro op jaarbasis, becijfert hij. “We hebben er alle baat bij als u ja zegt. Dan nemen we een borgingsbesluit, dan kunnen we daarmee naar de bank en voor 40 jaar een rentevaste lening aangaan.”

Scherp onderhandeld

Het raadsvoorstel omvat drie delen: de bouw van de school, het groenplan met een parkachtige omgeving (300.000 euro) en de verkeersafwikkeling met parkeergelegenheid (200.000 euro). De bouw valt fors duurder uit: geen 7,3 miljoen, waarmee de raad in 2020 nog had gerekend, maar 8,7 miljoen euro. Daar komt nog 85.000 euro bij voor de gymzaal. “Het is heel veel geld maar eigenlijk valt het wel mee”, merkt Van der Beek op. Is het een keiharde prijs? Dat kan de wethouder de raad niet beloven.  “We hebben bij de aanbesteding scherp onderhandeld, en zoveel mogelijk alle risico’s eruit gehaald, en er alles aan gedaan de prijs zo goed en stabiel mogelijk te maken.” Verdere prijsstijgingen zijn volgens hem niet helemaal uit te sluiten. “De bouwkosten staan vast maar er kan altijd stagnatie komen met bijvoorbeeld de aanlevering van materialen.”

Woningbouw bij oude scholen

Het proces kent ook een vervolg, zegt John Mathijssen (AKT): “Als het goed is, dan gaat de school in september 2024 open. Dan hebben we de andere scholen niet meer nodig. We hopen dat het college voortvarend aan de slag gaat voor nieuwe woningen op die plaats.” Mathijssen gaat uit van sociale en betaalbare huizen voor de eigen bevolking. Ondanks kritiek op de kostenstijging geeft AKT een ‘go’ aan deze school, zegt hij.

Kien op geldstromen

“Een dik compliment voor de wethouder”, zegt Marieken de Lange (ABZ). Wel wil ze kijken of het groenplan eventueel uit het gemeentelijk groenbudget bekostigd kan worden. Toch is het ook voor haar een hamerstuk. De wethouder doet de toezegging dat hij “kien is om te kijken naar andere geldstromen” voor het groen. Alle fracties geven het project groen licht, alleen de PvdA was woensdagavond niet aanwezig bij de Opinieraad. PvdA-raadslid Wendy de Koning-Bogers laat echter weten dat ook haar fractie het raadsvoorstel zal steunen als het donderdag in de besluitvormende vergadering wordt vastgesteld.

Lees ook: Kindcentrum in Fortuinstraat Woensdrecht een stap dichterbij