Roosendaal

Nieuwe startplek, tijd en afstand, maar vertrouwde sfeer bij Halve Marathon

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Halve Marathon van Roosendaal zit in een nieuw jasje gegoten. Het is door corona al weer drie jaar geleden dat het evenement gehouden is. En er zijn op zondag 26 juni een paar dingen net even anders. Zo is de 4 mijl, die dus 6,4 kilometer lang is, ingekort naar 5 kilometer. De startplek is verschoven naar de Nieuwe Markt, waardoor het begin van de route iets anders is. En het evenement begint al om 15.30 uur, een uur eerder dan vroeger. Ook is er geen lange prijsuitreiking meer. In plaats daarvan beginnen meteen de muziek en het feestje op de Markt in Roosendaal.

Het is voor atletiekvereniging THOR weer even wennen. Door de coronacrisis is het al drie jaar geleden dat ze de Halve Marathon van Roosendaal hebben georganiseerd. “Sommige dingen moeten we opnieuw uitvinden,” vertelt speaker Bert Pessink, de man die al 30 jaar het evenement aan elkaar praat. “Maar dat geeft ook kans om te innoveren, te vernieuwen.”

De 6,4 kilometer is ingekort naar 5

Er zijn dit jaar dan ook wat dingen veranderd. Zo begint het festijn al om 15.30 uur, een uur eerder dan vroeger. En de start is voortaan op de Nieuwe Markt. Hierdoor is uiteraard ook de route niet helemaal hetzelfde. “We finishen wel gewoon weer gezellig op de oude Markt. Of op de Markt, zoals het officieel heet,” legt Pessink uit.

Ook is één van de afstanden veranderd. De 4 mijl, ofwel 6,4 kilometer, is geschrapt en vervangen door de 5 kilometer. “De 4 mijl lopen ze eigenlijk alleen nog maar in Groningen. En 5 kilometer is toegankelijker, ook net wat makkelijker,” gaat de speaker verder. “Er komen ook zeker meer mensen op af. Dat merken we nu al bij de inschrijvingen.” Je kunt nu dus kiezen uit de Halve Marathon, de 10 kilometer, of de 5 kilometer. En je kunt meedoen met de renners, of je kunt gaan wandelen. Er is ook een kidsrun.

Naam op startnummer? Dan heel snel inschrijven

De inschrijvingen zijn op 1 april begonnen. En op zich kun je tot op de dag zelf nog besluiten om mee te doen en je aan te melden bij de start. Maar als je graag je voornaam op je startnummer wilt laten drukken, dan moet je snel zijn. Alleen als je je vóór maandag online inschrijft ben je daar nog op tijd voor. “Het is leuk voor de aanmoediging onderweg. Toeschouwers roepen makkelijker de naam op je shirt dan het nummer,” zegt Pessink. “En veel mensen vinden het ook leuk dat hun naam er op staat als herinnering.” Maar dan is zondag 30 mei dus je laatste kans.

De Halve Marathon van Roosendaal krijgt ook een nieuwe, snellere prijsuitreiking. Want dan kan het aansluitende feest tenminste meteen beginnen. “Normaal deden we een uur over de prijsuitreiking, langs alle groepen en leeftijden. Dan gebeurde er weinig, behalve steeds drie mensen op een podium,” legt Pessink uit. “Nu doen we een heel korte prijsuitreiking. En de band staat op de Markt al klaar, dus we gaan meteen door met muziek. Zo wordt het meer een totaalevenement,” concludeert de speaker tevreden.

Meer getrainde lopers door corona

Atletiekvereniging THOR houdt er rekening mee dat er veel nieuwe gezichten aan de start verschijnen. “We mogen weer. En het lopen leeft ook heel erg in Nederland,” merkt Pessink. “In de coronatijd vielen verenigingen stil, maar mensen konden nog wel lekker zelf gaan lopen. Ze hebben dus buiten de clubs om al getraind en dat merken wij nu. We verwachten ook dat hierdoor meer nieuwe mensen mee gaan doen. Maar ja, dat zien we pas met zekerheid aan de start.”

Je kunt je online nog inschrijven tot vrijdag 24 juni. Maar ook bij THOR kun je je aanmelden. En zelfs op zondag zelf kun je nog aanhaken. Dan meld je je vlak bij de start bij de organisatie en die zit in de C-Cinema. Maar let op: als je je naam op je startnummer wilt, dan heb je dus alleen nog dit weekend de tijd. De Halve Marathon van Roosendaal is op zondag 26 juni om 15.30 uur vanaf de Nieuwe Markt. Kijk op de website voor meer informatie.