Bergen op Zoom

Nieuwe Verborgen Verhalen van schrijver Ad Rooms

Ad Rooms signeert.

Herbert Kats Herbert Kats

Wandelen door Bergen op Zoom en zijn onverminderde nieuwsgierigheid hebben journalist Ad Rooms geïnspireerd tot een nieuw boekje: Meer Verborgen Verhalen.

Net als bij de voorganger Verborgen Verhalen gaat het om vrij onbekende pareltjes uit het verleden die in het straatbeeld te vinden zijn. “Maar het is los van het vorige boek van te lezen”, verzekert de schrijver.

De cover van het boekje is gemaakt door grafisch vormgever Mirjam Drenth

Zijn nieuwe werk -handzaam en 92 pagina’s- wordt vrijdag 12 april rond 17.00 uur gepresenteerd in de Bergse boekhandel Quist. “Daar houden we een kleine happening met een signeersessie”, lacht uitgever Ad Quist, die ook het vorige boek het licht deed zien.

Drijfveer

“Wat steekt er achter?,  is nog steeds m’n drijfveer”, licht Rooms toe. “Ben ik weer met het vak bezig”, klinkt het bijna verontschuldigend. “Maar ik ben geen mooi-schrijver. Ik wil het vooral zo duidelijk mogelijk uitleggen.” Dat levert achtergronden en vaak unieke informatie op over verborgen pareltjes waar menigeen zo aan voorbij zou lopen.

Factor van belang is ook dat het boekje echt zo is gemaakt dat wandelaars en fietsers het als gidsje in Bergen op Zoom kunnen gebruiken. “Je kunt het in de zak steken. En er staan kaartjes in met ‘druppels’ en coördinaten die verwijzen naar meer informatie. Die is door Rooms zelf vergaard via tal van bronnen. “Maar ook door zelf onderzoek te doen.”

Provoosthuis

Het raam van het Provoosthuis.

Hij haalt graag zijn eersteling aan, die ook de vrucht is van zijn eigen interesse in de stad. Bijvoorbeeld het Provoosthuis in de Potterstraat, waar nog een raam is dat een inkijkje geeft in het verleden als gevangenis. Nadat de overwoekering in overleg met de eigenaar was weggehaald ontstond een fraai inkijkje in wat er rest van het verleden. Typerend voor wat de bedoeling is.

Lange loopbaan

Geboren Kruislander Ad Rooms (1949) had een lange loopbaan bij regionale kranten als BN DeStem en Brabants Nieuwsblad, waarvan hij de laatste hoofdredacteur voor de fusie was. Al in die tijd bereikte hij een geheel eigen doelgroep met vele verhalen over Het Rijke Roomse Leven, waarvan vijf succesvolle boekjes werden gemaakt. Hij gaf daar ook lezingen over. Na zijn afscheid verschenen in samenwerking met het Noord-Brabants Museum in Den Bosch boeken over Grote Gezinnen en de Jaren Tachtig.