Nieuwsanalyse – Niet iedereen in Bergse raad is gediend van shocktherapie

Het stadhuis van Bergen op Zoom.
Het is bíjna Trumpiaans, stelt BSD-raadslid Piet Juten: de ‘shocktherapie’ waarmee het Bergse college een bestuurlijke oplossing wil forceren voor de verzelfstandiging van het Markiezenhof. Net als de Amerikaanse president Trump hoopt het college met bizarre voorstellen de spreekwoordelijke kussens op te schudden – constateert hij. Voor Juten zijn de drie opties die de raad de volgende maand krijgt voorgelegd verre van serieus. “Het zijn geen échte keuzes”, stelt hij. “Het opheffen van het museum, óf de sportclubs laten bloeden voor de tekorten… daar wil geen enkele partij zich aan branden – een jaar voor de verkiezingen.”
De sportclubs moeten via een telefoontje of mailtje vanuit het Stadskantoor het slechte nieuws horen: het wegvallen van de basiscontributie of zelfs het opheffen van hun sportpark is één van de keuzes die de Bergse raad moet maken om het Markiezenhof overeind te kunnen houden. De klap komt bij het verenigingsleven hard aan. Raadslid Ronald van Oosterhout (Samen0164) vindt dat de communicatie van het college zó slecht is verlopen, dat de discussie nu niet meer in de gemeenteraad plaatsvindt, maar op straat. Dit zorgt voor onrust in de stad, vooral omdat het lijkt alsof cultuur en sport tegen elkaar worden uitgespeeld. Van Oosterhout vraagt om meer transparantie over de gemaakte keuzes en de kosten die het college al heeft gemaakt.
De voormalige cultuur- en sportwethouder Arjan van der Weegen is keihard in zijn oordeel. De huidige oppositieleider en GBWP-voorman noemt de plannen van het college “schande” en wijst op een reeks mislukte projecten, zoals de aankoop van Anno52 (de oude V&D) en de nog altijd niet uitgevoerde bouwplannen voor de Vastenavendbouwclubs. Volgens Van der Weegen zou het college zich moeten verontschuldigen voor de slechte communicatie en het gebrek aan visie.
De coalitiepartijen reageren voorzichtig. D66, GroenLinks-PvdA en CDA/V-BoZ willen de voorstellen eerst intern bespreken, voordat ze hun mening geven. VVD-fractievoorzitter Jim Bernaards benadrukt dat het opheffen van het museum en sportpark slechts opties zijn. De uiteindelijke beslissing ligt bij de raad, en volgens Bernaards past dit binnen het idee van meer invloed voor de gemeenteraad. Vooral sportclubs krijgen het zwaar te verduren, aangezien ze al eerder bezuinigingen hebben moeten doorvoeren. Ook Lokaal Realisme begrijpt de frustratie bij de verenigingen, maar pijnlijke keuzes zijn nodig – stelt Maarten van ’t Hof. Want de landelijke overheid draait de geldkraan naar de gemeenten deels dicht, in het komende ‘ravijnjaar’ 2026. Met extra uitgaven op Defensie houdt de regering nog minder geld over voor lokale overheden. Van ’t Hof voorziet financieel zware tijden in gemeenteland, ook voor Bergen op Zoom. Voor de coalitie komt de klap bij sport en cultuur weliswaar hard aan, maar zeker niet onverwacht.
Het college verdedigt zich door te zeggen dat ze de verenigingen eerst op de hoogte stelden, zodat ze het nieuws niet uit de media moesten vernemen. Ze geven toe dat het slecht valt, maar benadrukken dat de raad al weet dat het om pijnlijke keuzes gaat. De bezuinigingen op het Markiezenhof worden in het bestuursakkoord als onderdeel van een groter plan gepresenteerd.
In maart zal de gemeenteraad drie scenario’s bespreken, variërend van het opheffen van het museum tot brede bezuinigingen op cultuur en sport. De raad zal vermoedelijk een voorkeur uitspreken, en de definitieve beslissing volgt in juni. Tegen die tijd heeft wethouder Letty Demmers haar functie al neergelegd en overgedragen aan haar opvolger. Voor Demmers moet de afhandeling van het Markiezenhofdossier haar bestuurlijke sluitstuk zijn, het pièce de résistance, voor ze in april definitief met pensioen gaat.
De bezuinigingsmaatregelen voor het Markiezenhof zorgen voor echter verdeeldheid in de Bergse politiek. De voorstellen zetten de verhoudingen opnieuw op scherp, na de in de raad afgeschoten V&D-aankoopplannen van vorige maand, en de communicatie heeft de situatie alleen maar verergerd. De gemeenteraad moet nu een keuze maken over de toekomst van het Markiezenhof en de rol van cultuur en sport in de stad. Het is duidelijk dat er pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden – maar of het college in staat is de regie terug te nemen, valt nog te bezien.
Lees ook: Reorganisatie Markiezenhof raakt mogelijk sportclubs: basissubsidie op de tocht Lees ook: Wizards of BoZ in shock: ‘Sportpark Staakberg moet mogelijk wijken voor behoud Markiezenhof’