Nispen

Nispen is blij dat de wethouder in gesprek wil maar er is ook teleurstelling

Kerkplein in Nispen (foto Google Maps)

Kitty Joachems Kitty Joachems

Aan het eind van het jaar komt wethouder Evelien van der Star (VLP) met een nieuw plan voor Nispen. “Geef me de regie en geef me tijd”, was donderdagavond haar oproep aan de raad. Twee weken geleden kwamen een aantal Nispenaren aan het woord tijdens de inspraakavond. Donderdag was het in de commissievergadering aan de raadsleden en de wethouder om in debat te gaan over de ontwikkeling van de dorpskern van Nispen.

Eind vorig jaar liet wethouder Van der Star weten dat er een streep gaat door de plannen in Nispen. De kosten voor het verbouwen van de kerk tot multifunctioneel centrum zijn zo explosief gestegen dat het college het niet verantwoord acht om hiermee door te gaan. De Nispenaren zijn hevig teleurgesteld.

Bevlogen en onderbouwd

Om dat duidelijk te maken organiseert Nispen een informatieve ochtend voor de gemeenteraad. En zes Nispenaren maken gebruik van hun recht om in te spreken in de raadsvergadering. Met hun bevlogenheid en stevig onderbouwde reacties maken ze indruk op de raad en op de verantwoordelijk wethouder.

Eindpunt

In de commissievergadering die daarop volgt staat het onderwerp ter discussie. Nicole Roeken van het CDA begint haar betoog met lovende woorden naar de wethouder. “Over dit onderwerp wordt al zo lang gesproken maar in onze beleving nog nooit zo intensief als de afgelopen maanden.” Dat betekent overigens niet dat het CDA tevreden is met het collegeadvies. “Dit mag niet het eindpunt zijn voor het overleg van het kerkgebouw”, aldus Roeken.

Tijd en regie

D66-voorman Bejar Taher adviseert “kom met een alternatief plan wat mede tot stand komt met invloed en overtuigingen van de Nispenaren zelf. Het is belangrijk hen hierbij te betrekken.” Wethouder Van der Star vraagt om tijd en de regie. Als het aan haar ligt onderzoekt een onafhankelijk bureau alle mogelijkheden. “Voor het eind van het jaar kom ik hierop terug en voor de zomer krijgt de raad een update”, zegt Van der Star toe. “En ik ben het eens met de opmerkingen die gedaan zijn om met iedereen in gesprek te gaan. Ik heb er vertrouwen in dat we met elkaar dat gesprek kunnen aangaan.”

Dicht bij elkaar

Het stemt de partijen tot tevredenheid. “Dit is precies wat we wilden bereiken”, zeggen zowel VVD-er Dennis van Veldhoven als Gerard van Zalinge, die het woord voert namens de VLP. PvdA-fractievoorzitter Björn Rommens concludeert: “we liggen als partijen dichter bij elkaar dan we denken. We willen allemaal dat Nispen de juiste voorzieningen heeft en dat het gesprek op gang blijft.” Ondanks de toezegging van de wethouder overwegen een aantal fracties om met een motie te komen.

Hier is geen onafhankelijk bureau voor nodig. Gewoon Nispens verstand gebruiken

Op de publieke tribune van de raadszaal werd het debat met belangstelling gevolgd door vele Nispenaren. De voorzitter van buurthuis Nisipa, Frank Kerstens, is blij dat de wethouder met Nispen wil praten. Maar hij is ook kritisch. “De tijdlijn is teleurstellend.” Hij doelt op het feit dat Van der Star eind dit jaar met een nieuw plan komt. “Dat duurt veel te lang. Een versoberd plan kan binnen twee maanden zijn uitgewerkt. Dan kan het voor de zomervakantie naar de raad voor goedkeuring”, stelt hij. “Hier is geen onafhankelijk bureau voor nodig, gewoon Nispens verstand gebruiken.”

Lees ook: Zijn er toch nog kansen voor een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen?