Nispen

Zijn er toch nog kansen voor een multifunctioneel centrum in de kerk van Nispen?

Kerkplein in Nispen (foto Google Maps)

Kitty Joachems Kitty Joachems

De handen uit de mouwen. Dat is Nispen. Ook nu de wethouder zegt dat er bij nader inzien toch geen geld is voor een multifunctioneel centrum in de kerk. De Nispenaren laten het hoofd niet hangen. Ze steken de koppen bij elkaar en gaan aan het werk.

Allereerst organiseren ze een bijeenkomst voor de gemeenteraad. In de stromende regen nemen ze de raadsleden op een zaterdagochtend mee door het dorp. Ze laten zien wat de plannen voor Nispen betekenen en leggen uit wat het met Nispen doet nu er een streep door deze plannen is gehaald.

Inspraakrecht

Vervolgens maken zes Nispenaren gebruik van het recht om in te spreken. Dat gebeurde donderdag in de gemeenteraadsvergadering. De zes sprekers vertegenwoordigen ieder een aantal verenigingen, instanties en vele inwoners van het dorp.

Claudia Langenberg neemt als eerste het woord. Ze spreekt als lid van het bewonersplatform Nispen. En ze vertegenwoordigt de Heemkundekring. Langenberg neemt de raadsleden mee terug in de tijd. “De kerk in Nispen is de plek waar onze geschiedenis begint.” Ze vertelt hoe de parochie in 1157 officieel ontstond en hoe mensen vanuit Roosendaal naar Nispen kwamen om hun kerk te bezoeken. “In Roosendaal was er pas een kerk in 1268. Daarom kunnen we stellen dat Nispen uw moeder is”, zegt Langenberg. “Ik heb altijd geleerd: eert uw vader en uw moeder. In dit geval dus vooral uw moeder.”

Verkoop van de kerk

Volgens Langenberg is het vrijwel zeker dat, als de plannen niet doorgaan, het Bisdom de kerk verkoopt. “En als we de kerk kwijtraken zijn we veel voorzieningen kwijt.” Ze doelt daarmee niet alleen op de maatschappelijke en katholieke functies. Het gaat volgens haar om veel meer. “Van parkeerplaatsen voor school en openluchttheater tot betaalbare bouwlocaties in de bebouwde kom.”

Namens de kerk en haar vaste gebruikers spreekt Elly de Regt de raad toe. “Waarden en belangen zijn niet in euro’s uit te drukken. Het is onze vurige wens dat het gebouw niet verpaupert maar dat het juist hét dorpshart wordt waar de vitaliteit van het dorp verder gestalte krijgt”, stelt ze.

Geen straf maar een meerwaarde

Een aantal sprekers verwijst naar 2015. Het jaar waarin Nispen de Brabantse Dorpen Derby won. Ook Mariska Wagemakers blikt hierop terug. “We wonnen niet alleen de dorpenderby maar vooral ook de trots van onze burgemeester en wethouders en de trots van onze inwoners.” Wagemakers is voorzitter van het openluchttheater in Nispen. “Onze voorstellingen kunnen altijd doorgaan. En als we vanwege slecht weer uitwijken naar de prachtige kerk is dat voor niemand een straf maar een meerwaarde”, klinkt het bevlogen. “En het is met één telefoontje geregeld.” Ze somt op welke functies de kerk en de grond eromheen vervullen, nu en in de toekomst en concludeert “het hart van Nispen klopt, midden in het dorp en dat gebeurt in en om de kerk.”

Plezier en woongemak voor jongeren

Wilbert Dam spreekt namens de MR van basisschool De Linde. Vanuit die rol maar ook als vader vertegenwoordigt hij de schoolgaande kinderen uit Nispen. En Giel van Wesel vertegenwoordigt de jongeren uit het dorp. Hij is onder andere verbonden aan voetbalvereniging NSV en de KPJ. “Wij willen ook in de toekomst met plezier en woongemak in Nispen blijven.” “Het is jammer dat alleen financiële redenen tellen en dat er niet naar de sociale aspecten wordt gekeken”, zegt Frank Kerstens, voorzitter van dorpshuis Nisipa. “Nee zeggen tegen deze plannen is een historische vergissing.”

Indrukwekkende maatschappelijke strijders

De leden van de gemeenteraad zijn onder de indruk. Jac Wezenbeek (Vitaal Liberaal) roemt de bevlogenheid en het goed onderbouwde verhaal van de sprekers. Christian Villée (GroenLinks) noemt hen indrukwekkende maatschappelijke strijders. “Verhelderend”, zegt Corrie van Leerzem (Forum voor Democratie). “Ik zag waar een klein dorp groot in kan zijn en voelde me wel trots als raadslid op de inwoners. Mijn partij vindt het belangrijk dat dorpen hun eigen identiteit behouden.”

PvdA-fractievoorzitter Björn Rommens zocht na de inspraak al even contact met een aantal sprekers. “Ik ben het wel eens met de beeldspraak dat dochter Roosendaal haar moeder Nispen niet moet vergeten”, zegt hij. De fractievoorzitter van D66, Bejar Taher, hoopt dat het college, waar mogelijk, enigszins rekening houdt met de positie van de Nispenaren.

Complimenten van alle partijen

Marco Schillemans (Roosendaalse Lijst) en Nicole Roeken (CDA) zijn trots op hun dorpsgenoten. Ze wonen zelf in Nispen. Beide raadsleden zijn blij met de manier waarop de inspraak verliep. “Alle sprekers hebben heel goed verwoord wat de kerk voor hen en dus voor het dorp betekent. Ieder deed dat vanuit zijn of haar eigen perspectief en de groep die ze vertegenwoordigen”, zegt Roeken. Schillemans vult aan: “alle partijen gaven daar complimenten over. Die heb ik overgebracht aan de werkgroep.”

Balans vinden

Het onderwerp staat op 2 februari op de agenda van de commissievergadering. Naar verwachting komt de Roosendaalse Lijst, mogelijk samen met het CDA, in die vergadering met een motie waarin ze de wethouder vragen opnieuw in gesprek te gaan met het bestuur van Nisipa. Ook de VVD lijkt aan te willen haken op een motie met die strekking. Fractievoorzitter Menno Nefs heeft tijdens de inspraak gezien “dat de inwoners van Nispen grote meerwaarde zien in het plan. Dat snap ik, het ziet er ook echt fantastisch uit.” Hij erkent dat het plan nu niet haalbaar is maar wil in de raad bespreken hoe een balans kan worden gevonden tussen een goed plan en een goed te verantwoorden financieel plaatje.

Onverantwoord grote uitgave

Tegengeluiden zijn er ook. Volgens Selda Bozkurt (Burger Belangen Roosendaal) is het niet verantwoord om dergelijke grote uitgaven te doen. Ze verwijst naar de crisis op dit moment in Nederland en Europa. “Wij moeten helaas een andere keuze maken. Hoe graag onze partij ook zou willen dat de kerk omgebouwd wordt naar een multifunctioneel gebouw. Een bedrag van meer dan tweeëneenhalf miljoen euro is erg veel. Bovendien weten we niet of de bouwkosten en rente in de toekomst nog meer stijgen”, aldus Bozkurt. Ze staat wel achter het scenario waarin verbouw of nieuwbouw plaatsvindt op de huidige locatie van Nisipa.

Oplossing

Gerard van Zalinge (VLP) noemt het een emotioneel beladen inspraak van een erg betrokken dorp. Toch vindt hij dat de raad ook naar de positie van het college moet kijken. “We zijn nu verantwoordelijk, ook over uitspraken uit het verleden. Maar we moeten het wel vanuit het nu bekijken. Als raad kunnen we kaders meegeven en aanzetten om beide partijen met elkaar in gesprek te laten zijn. Ergens ligt er een oplossing waar alle betrokken partijen mee kunnen leven.”

Lees ook: Geen multifunctioneel centrum in kerk Nispen, parochie is ‘zeer teleurgesteld’ Lees ook: Gemeente zet streep door multifunctioneel centrum in kerk Nispen