Nispen

Nispenaren verdeeld over nieuwbouw: ‘Zijn hier al zo lang mee bezig’

Na een presentatie was het aan de bewoners om gezamenlijk te overleggen waar er mogelijkheden voor nieuwbouw liggen binnen het dorp.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De vraag naar (starters)woningen in Nispen is groot. Daarom organiseerde de gemeente Roosendaal maandagavond een participatieavond in het dorp, om samen met de bewoners te kijken waar eventuele kansen en dilemma’s liggen. De opkomst was groot, net zoals de verdeeldheid. Want de vraag is, waar moeten al die nieuwe huizen komen?

Het doel van de avond was om het gesprek aan te gaan met elkaar. Om dialogen te starten. Wat begon met een diapresentatie die de kansen en dilemma’s van het dorp weergaven, liep over in meerdere discussies om weer te eindigen in het uiteindelijke doel: gesprekken aangaan.

De gemeente heeft als doel om tot 2027 zo’n veertig extra woningen in Nispen te realiseren. Volgens de huidige plannen zou het dan gaan om tien koopappartementen in dorpshuis Nisipa of tien woningen in de Pastoor van Spaandonklaan, en zo’n dertig woningen in een nog aan te wijzen gebied.

Onrust en verdeeldheid

Vooral die laatste mogelijkheid zorgde voor veel onrust in de zaal. Er zou namelijk al een stuk grond zijn opgekocht aan de zuidzijde van het dorp. De eigenaar van een agrarisch bedrijf uitte haar zorgen over de plannen, omdat haar bedrijf dan mogelijk voor overlast zou zorgen voor de nieuwe bewoners. “En ik ben bang dat wij daar dan de nadelen van gaan ervaren”, eindigt ze haar reactie.

Meer reacties volgen van bewoners die bang zijn dat de nieuwbouwplannen ten koste gaan van hun privacy en uitzicht. En dat zorgt weer voor zorgen bij de jongeren, die zo graag een plekje willen voor de bouw van starterswoningen. “Ik ben bang dat onze kansen hierdoor nog kleiner worden”, reageert een man van begin twintig. “We zijn hier al zo lang mee bezig, maar ik ben bang dat deze discussie het alleen nog maar meer gaat afremmen.”

Discussie

Veruit de meeste huizen in Nispen zijn vrijstaande huizen, in de hogere prijsklasse. En dus ging het gesprek voornamelijk over nieuwbouw voor starters. “Maar de ouderen dan?”, riep een oudere man vanuit de zaal. “Als ze huizen voor ons bouwen, dan kunnen de jongeren toch doorstromen?” Gelijk daarop komt de reactie van een jongere: “Als er net verteld wordt dat er in Nispen voornamelijk grote, dure huizen staan, die vaak gedateerd zijn, dan is het voor ons toch niet mogelijk om door te stromen?”

Wethouder Arwen van Gestel benadrukte dat de gemeente openstaat voor alle soorten woningen. “Ik ben bekend met de grote vraag naar starterswoningen in Nispen, maar als er dus ook zo’n vraag is naar woningen voor ouderen, dan gaan we daar ook naar kijken. Dat is waarom we hier vanavond zijn.”

Samenwerken

Later op de avond werden meerdere grote plattegronden van Nispen uitgedeeld. Het is aan de bewoners de taak om gezamenlijk te brainstormen over andere potentiële locaties voor nieuwbouw. En dat werkt, want de sfeer wordt al snel een stuk beter. Voor- en tegenstanders gaan het gesprek met elkaar aan en denken met elkaar mee. Op de kaarten verschijnen verschillende cirkels, kruizen en post-its.

Gezamenlijk brainstormden de bezoekers over potentiële nieuwbouwplocaties in het dorp.

“Door het uitstellen van de omgevingswet wijst de Provincie plekken aan waar dorpen potentieel kunnen uitbreiden, terwijl ze de omgeving niet kennen”, vervolgt van Gestel. “Door middel van deze avond ontdekken we gezamenlijk nieuwe locaties die we hopelijk met goede argumenten kunnen aanleveren bij de Provincie. Er is hier in Nispen voldoende ruimte, dus laten we die dan ook pakken.”

Lees ook: Jongeren uit Nispen willen betaalbare starterswoningen: ‘Wij willen koste wat het kost hier blijven wonen’